Visit Maramures

The land of wooden churches, mythological richness, impressive landscapes and very ancient customs

24 Jun - Obiceiuri de Sanziene

24 Iunie - Obiceiuri de Sanziene:

 

24 iunie, data la care crestinii sarbatoresc Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul este si ziua unei sarbatori pagane, bogata in obiceiuri, care inca se mai pastreaza in satele Maramureșului: Sanzienele.

Se spune ca Sanzienele sunt niste zane feciorelnice care traiesc pe campurile cu flori, fiind protectoarele naturii si ale dragostei. In ziua de Sanziene, fetele culeg flori ce poarta acest nume si impletesc din ele cununi pe care le arunca pe acoperisul casei, ca sa afle cand se vor marita. Se mai spune ca cei care poarta aceste cununi pe cap, vor fi feriti de boli si de necaz.

Desi sunt zane bune, Sanzienele se pot mania atunci când nu sunt sarbatorite, aruncand vijelie si grindina asupra oamenilor. Si cum nimeni nu-si doreste asta, pe 24 iunie, în localitatile din Maramures se organizeaza festivaluri în cinstea lor.

In Borsa, serbarile debuteaza cu o parada a portului popular, urmata de reprezentatii folclorice pe scena din centrul orasului. Seara, flacai calare purtand torte aprinse si tinere cu buchete de sanziene se indreapta in alai spre un lac de la iesirea din oras, unde vor avea loc ritualuri interesante dedicate Sanzienelor.

 

Info: Dna. Geta Grec, Tel: 0742 066 297


Caută in site

Evenimente & Festivaluri


    Inscrie-te pentru newsletter-ul nostru lunar cu evenimente: