descoperă Maramureşul

Poposim în Maramureș

Drumul patrimoniului muzeal maramureșean
Colț de rai cu patru "țări",
Munți, dealuri, păduri și văi,
Oameni ce îți pun pe masă
Tot ce au mai bun în casă,
Biserici și porți de lemn
Meșteri populari și demni,
Port și joc de sărbătoare
În ce se prind și mic și mare,
Obiceiuri și tradiții
Transmise de toți părinții,
Tărâm binecuvântat
Ce-i musai de vizitat,
Mândru, dincolo de poartă,
Maramureșul te-așteaptă!
Image
Maramureşul este considerat de mulţi sufletul satului tipic românesc. Cu aşezãrile sale pitoreşti, dealuri înverzite şi câmpii pline de flori sãlbatice, Maramureşul concentreazã tot ceea ce înseamna viaţa la ţarã. Vizitatorii acestor meleaguri au ocazia unicã de a se întoarce în timp, de a fi martori ai unor vremuri şi ai unei vieţi mai simple.

Maramureşul este o destinaţie unicã, situatã în inima Europei, care a pãstrat cu mare grijã cultura, tradiţiile şi stilul de viaţã al ţãranului din vremuri trecute. Regiunea ţine locul unui testament al tradiţionalului, al unei ere romantice a simplitãţii şi a valorilor morale despre care în zilele noastre doar citim sau auzim de la bunicii noştri.

Puţine obiceiuri s-au schimbat de-a lungul secolelor ce au trecut. Familiile rãmân în aceleaşi sate ca şi strãmoşii lor. Mesteşugurile şi tradiţiile sunt transmise din generaţie în generaţie. Îmbrãcãmintea ţesutã manual este încã purtatã cu mândrie. Biserica este în continuare sufletul satului. Vecinii se cunosc unii pe alţii şi se ajutã între ei.

Viaţa în Maramureş este învãluitã în mister. Vizitatorii lui strãbat pasurile montane, coboarã în vãile însufleţite, unde tradiţiile rurale se dezvãluie în faţa lor ca un muzeu ce a prins viaţã, un peisaj ce este pe placul şi celui mai capricios cãlãtor.

Acesta este județul Maramureș, surprinzător la tot pasul, gata să se lase descoperit și redescoperit de ochii curioși ai căutătorilor de frumos, pregătit mereu să scrie noi și interesante povești în jurnalele de călătorie ale celor dornici să îl cunoască.

Image

Crăciun în Maramureş online

Image

1 Decembrie
online

Image
© 2021 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Image
430311 Baia Mare, str. Gheorghe Şincai nr. 46
office@cjmaramures.ro
+40 262.212.110