instituţii subordonate

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureș

Expoziția permanentă a muzeului înființat în anul 1904 cuprinde bunuri culturale care descriu evoluția comunităților din Maramureș, unele dintre vestigiile arheologice datând din Epoca Bronzului, iar altele din perioada medievală sau cea modernă. Vizitatorii au ocazia să mai descopere peste 1500 de piese care reconstituie traiectoria mineritului din această zonă, dar și colecția de ceasornice, care cuprinde aproximativ 300 de exponate cu o inestimabilă valoare culturală și științifică.
Image

Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureș

Muzeul Județean de Etnografie şi Artă Populară Maramureș cuprinde două locații: Secția Pavilionară și Muzeul Satului. Spațiul expozițional al Secției Pavilionare funcționează în clădirea fostului Teatru de Vară, unde în două dintre săli poate fi vizitată expoziția permanentă și în una expoziția temporară. Muzeul Satului, cea de-a doua locație a instituției, a fost inaugurat în anul 1984 și funcționează în aer liber. Din patrimoniul său fac parte adevărate capodopere ale arhitecturii populare, reprezentative pentru toate cele patru "țări" ale județului Maramureș.
Image

Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare

Instituția și-a deschis porțile în anul 1969 fiind, la acea vreme, primul planetariu public din România. În anul 2015, complexul astronomic intră în posesia celui mai modern echipament de planetariu din țară, noul proiector stelar opto-mecanic permițând cea mai mare claritate a câmpului stelar. Din anul 2020, muzeul pune în scenă o prezentare interactivă, care permite familiarizarea cu astronomia științifică și cea culturală.
Image

Muzeul Judeţean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare

În cei aproximativ 45 de ani de activitate, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a reușit să se plaseze în topul muzeelor cu profil geologic din România. Patrimoniul muzeal a adus instituției statutul de cel mai mare muzeu de mineralogie cu reprezentare regională de pe întregul continent european. Cele patru colecții ale muzeului, respectiv cea de minerale, cea de fosile, cea de roci și cea de minereuri, înglobează peste 20.800 de piese.
Image

Muzeul Judeţean de Artă "Centrul Artistic Baia Mare"

Instituția aduce în atenția iubitorilor de artă creația artistică născută în Centrul Artistic Baia Mare începând cu anul 1896, când acesta se afla sub atenta îndrumare a pictorului și pedagogului Simon Hollósy. Lucrări aparținând unui număr de peste 3000 de artiști vizuali din țară și străinătate fac parte astăzi din patrimoniul muzeului, de la pictură, grafică și sculptură, până la artă decorativă și fotografie. Aproximativ 4500 de artefacte, dar și un generos fond documentar întregesc colecțiile instituției.
Image

Ansamblul Folcloric Naţional "Transilvania"

Unul dintre principalii vectori de valorificare a folclorului național autentic, Ansamblul Folcloric Național "Transilvania" a fost înființat în anul 1959 sub denumirea de Ansamblul de cântece şi dansuri "Maramureşul". În cele peste șase decenii de activitate, Ansamblul Folcloric Național "Transilvania" a promovat pe scene naționale și internaționale creația folclorică românească, având un aport considerabil în conservarea acestui tezaur atât de valoros.
Image

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Liviu Borlan" Maramureș

Înființat inițial sub denumirea de Casa Creației Populare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș este, de mai bine de jumătate de secol, unul dintre principalii actori în domeniul cercetării, conservării și promovării tradiției și valorilor culturale.
Image

Biblioteca Judeţeană "Petre Dulfu" Baia Mare

Cu un impresionant patrimoniu care cuprinde astăzi sute de mii de volume, Biblioteca Judeţeană "Petre Dulfu" Baia Mare este una dintre cele mai importante instituții de cultură și educație din județul Maramureș. Instituția înființată în anul 1991 gestionează cinci filiale în județul Maramureș și 11 filiale peste granițe, cu misiunea de a oferi acces liber, gratuit și nediscriminatoriu la informație și cunoaștere.
Image

Serviciul Public Județean Salvamont Maramureș

Serviciul Public Județean Salvamont Maramureș a fost înființat în anul 2018 și se află în subordinea Consiliului Județean Maramureș, având rolul de a preveni accidentele montane și de a derula acțiuni de căutare-salvare în munți. În cele peste 500 de acțiuni de salvare derulate, salvamontiștii din cadrul acestei structuri au dovedit că fac parte dintr-un serviciu public de elită, fiind oriunde și oricând, mereu prezenți pentru siguranța maramureșenilor și a vizitatorilor județului.
Image
Image

Crăciun în Maramureş online

Image

1 Decembrie
online

Image
© 2021 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Image
430311 Baia Mare, str. Gheorghe Şincai nr. 46
office@cjmaramures.ro
+40 262.212.110