meşteri populari

Meşteri populari

Meșteșugurile nu sunt doar meserii tradiționale, acestea presupun talent, pricepere și îndemânare. Indiferent de categoria lor, meșteșugurile au îmbinat mereu latura practică cu cea estetică.

Țesutul

Țesutul are o tradiție străveche pe meleagurile Maramureșului. Meșterii populari folosesc și azi războiul de țesut, iar ca materie primă, bumbacul și lâna. Țesăturile tradiționale maramureșene au atât rol decorativ cât și de uz gospodăresc, de aceea tehnicile de țesătură sunt foarte variate.

Din aceasta se fac părți ale costumului popular, precum și obiecte de uz cotidian: cămeșile, sumnele, poalele, gatiile, ștergarele, fețele de masă, așternuturile de pat etc. În timpul țesutului se pot realiza diverse motive geometrice, vegetale, avimorfe, zoomorfe, antropomorfe și multe altele.

Victoria BERBECAR

Victoria Berbecar este meșterul popular care readuce în actualitate covoarele tradiționale din lână, vopsite în culori din plantele adunate de pe câmpiile și din pădurile Botizei.

Țesăturile realizate de ea păstrează motivele populare maramureșene, folosind simboluri antropomorfe, zoomorfe și romboidale.

Victoria Berbecar a ajuns să fie recunoscută în lumea întreagă datorită "scoarțelor" sale, care au fost mereu admirate și apreciate la târguri și expoziții naționale și internaționale.

În semn de recunoștință pentru promovarea culturii și a meșteșugurilor maramureșene, Consiliul Județean Maramureș i-a acordat meșterului popular Victoria Berbecar titlul onorific de "Ambasador al Turismului Maramureșean".
Image
Date contact meșter popular: Comuna Botiza, Sat Botiza, str, Principală nr.743, Telefon mobil: 0723 775 848.

Posibilități de acces atelier: Din Comuna Bârsana, Sat Bârsana se parcurg 21,1 km pe DJ 186 și DJ171D până în Sat Botiza, pe strada Principală nr. 743, la Atelier Meșter Popular Victoria Berbecar.

Ileana BIZĂU

Ileana Bizău este meșterul popular din Bogdan Vodă, județul Maramureș, care s-a specializat în confecționarea costumelor populare specifice zonei etnografice denumită "Țara Maramureșului".

Ea continuă tradiția cămeșilor din pânză de casă cu dantelărie din cipcă și flori multicolore. De asemenea, ea țese celebrele zadii moroșenești (roșu și negru sau galben și negru), precum și fustele înflorate mereu asortate cu năfrămile.

Meșterul nostru îmbracă în costume populare atât oamenii cât și păpușile.

Ileana Bizău este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Comuna Bogdan Vodă, Sat Bogdan Vodă, str. Principală nr. 737, Telefon mobil: 0743 206 109.

Posibilități de acces atelier: Din Comuna Botiza, Sat Botiza se parcurg 16,4 km pe DJ 186 pâna în Comuna Bogdan Vodă, Sat Bogdan Vodă, pe strada Principală nr. 737 unde vizităm atelierul meşterului popular Ileana Bizău.

Antonela CIOCAN

Antonela Ciocan este meșterul popular din Ungureni, județul Maramureș, care s-a specializat în realizarea podoabelor specifice Țării Lăpușului.

Cu multă îndemânare imaginație, ea continuă tradiția țesutului celebrelor brâie, zgărdane și alte podoabe tradiționale din mărgele. Creațiile sale poartă simboluri arhaice specifice Maramureșului, cum sunt: spicul, grebla, soarele, colacul, funia, steaua nordului, cârligul ciobanului sau fagurele.

Antonela Ciocan este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Comuna Cupșeni, Sat Ungureni, strada Principală numărul 481, Telefon mobil: 0742 584 692 dna. Călina Mârzac; 0769 756 348 dna. Reghina Cozma.

Posibilități de acces atelier: De la Muzeul Etnografic și Artă Populară "Casa Lăpușeană", Rogoz, mergeți catre Est 130m, apoi stânga. În 130m faceti stânga din nou, și continuați 5,4 km; stânga iar și continuați 2,3km. La intersecție virați dreapta. În 5 km se ajunge în sat. Destinația este pe strada Principală, numarul 481.

Ioana CREȚ

Ioana Creț este meșterul popular din Sighetu Marmației, județul Maramureș, care s-a specializat în confecționarea costumelor populare specifice "Țării Maramureșului". Meșterul nostru îmbracă în costume populare atât păpuși cât și sticle pentru pălincă, accesorii de nelipsit la evenimentele festive.

Ioana Creț este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Comuna Vadu Izei,Sat Vadu Izei, strada Mocirii, nr. 272, Telefon mobil: 0758-633872.

Posibilități de acces atelier: Din centrul Orasului Baia Mare 1,5 până pe strada Vasile Lucaciu, apoi se continua pe DN 18, 56,6 km până în Vadu Izei. În Vadu Izei, se poate merge pe Strada Mocirii la numărul 272, pentru a vizita Atelier Meșter popular Gheorghe Popovici.

Maria DEMIAN

Maria Demian este meșterul popular din Plopiș, județul Maramureș, care s-a specializat în confecționarea costumelor populare specifice Țării Chioarului.

Cu multă dragoste continuă tradiția spăcelului din pânză cu dantelărie modelată din ciur tăiat, în formă de flori sau colțunași, și cusut doar cu ață albă, fiecare piesă fiind unicat. Tot ea țese cu mărgele brâie, șorțuri și veste pentru costumele populare. De asemenea, ea coase șterguri și fețe de masă cu cele mai frumoase flori viu colorate.

Maria Demian este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Comuna Șișești, Sat Plopiș, str. Principală, nr. 160, Telefon mobil: 0742 895 713.

Posibilități de acces atelier: Din Dănești se merge spre nord 150 m, se virează la dreapta și după 400 m, din nou la dreapta pe DJ 184, unde se parcurg 1,7 km; se virează din nou la dreapta pe DJ 182C și se parcurg 2,3 km, dupâ aceea virăm la stânga pe DJ 182 G și parcurgem 800 m pentru a ajunge în Plopiș. În Plopiș ne vom opri la nr. 160, să vizităm Atelier Meșter popular Maria Demian.

Dana DOBRAI

Dana Dobrai este meșterul popular din Ungureni, județul Maramureș, care s-a specializat în confecționarea costumelor populare specifice Țării Lăpuș.

Cu multă dăruire continuă tradiția cămeșilor din pânză de casă, cusute cu flori viu colorate și a zadiilor multicolore. Tot ea țese cu mărgele brâie, șorțuri și veste pentru costumele populare. De asemenea, ea coase șterguri și fețe de masă cu motive lăpușene.

Meșterul nostru organizează șezători în atelierul său deschis în casa părintească din Ungureni, unde este dispusă să-i învețe pe toți cei care doresc tainele urzitului, țesutului și a cusutului.

Dana Dobrai este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Comuna Cupșeni, Sat Ungureni, strada Principală numărul 130, Telefon mobil: 0753 516 180.

Posibilități de acces atelier: de la strada Principala nr. 481, în direcția sud, se întoarce către Libotin, Rogoz. Destinația este pe partea stângă, la numărul 130.

Ileana ERDELI

Ileana Erdeli este meșterul popular din Șăcel, județul Maramureș, care s-a specializat în realizarea podoabelor specifice Țării Maramureșului.

Ea țese cu multă pasiune zgărdane și alte podoabe tradiționale din mărgele. Creațiile sale poartă simboluri arhaice specifice Maramureșului, cum sunt: soarele, funia, steaua nordului, fagurele, cârligul ciobanului, spicul, vârtelnița și grebla, oferind astfel unicitate și eleganță fiecărei piese.

Ileana Erdeli este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Comuna Săcel, Sat Săcel, Strada Principală nr.621, Telefon mobil: 0755 522 755.

Posibilități de acces atelier: De pe strada Principală nr. 363 parcurgeți 250 m pietonal până la Strada Principală nr. 621, Sat Săcel (200 m distanță de intersecția cu Bistrița) la Atelier Meșter popular Erdeli Ileana.

Ioana MIHUȚ

Ioana Mihuț este meșterul popular din Șurdești, județul Maramureș, care s-a specializat în confecționarea iilor din pânză cu flori viu colorate. De asemenea, ea țese zgărdane cu diferite motive tradiționale specifice Maramureșului, cum sunt: soarele, funia, steaua nordului, fagurele, cârligul ciobanului, spicul, dăpănătoarea.

Ioana Mihuț este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Comuna Șișești, Sat Șurdești, str. Principală, nr. 406, Telefon mobil: 0736 642 851.

Posibilități de acces atelier: De la numărul 30A, ne vom îndrepta spre numărul 406 în Sat Șurdeșești și vom poposi la Atelier Meșter Ioana Mihuț.

Ileana PĂRASCA TOMA

Ileana Părasca Toma este meșterul popular din Plopiș, județul Maramureș, care s-a specializat în realizarea podoabelor specifice Țării Chioarului.

Cu multă pricepere ea duce mai departe tradiția țesutului de zgărdane și alte podoabe tradiționale din mărgele. Creațiile sale unicat poartă simboluri arhaice specifice Maramureșului, cum sunt: soarele, funia, steaua nordului, fagurele, cârligul ciobanului, spicul, vârtelnița și grebla.

Ileana Părasca Toma este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Comuna Șișești, Sat Plopiș,str. Principală, nr. 158, Telefon mobil: 0742 970 361.

Posibilități de acces atelier: De la nr. 160 din Plopiș vom poposi la nr. 158, la Atelier Meșter popular Ileana Părașca Toma.

Mihaela TIBIL

Mihaela Tibil este meșterul popular din Berchezoaia, județul Maramureș, care s-a specializat în confecționarea costumelor populare specifice Țării Chioarului.

Cu dragoste și cu măiestrie ea duce mai departe tradiția spăcelului din pânză cu dantelărie modelată din ciur tăiat, în formă de flori sau colțunași, și cusut doar cu ață albă, oferind astfel unicitate și eleganță fiecărei piese.

De asemenea, ea coase șterguri și fețe de masă cu cele mai frumoase flori viu colorate. Iar în vreme de pandemie, Mihaela Tibil brodează măști cu motive populare.

Mihaela Tibil este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Comuna Remetea Chioarului, Sat Berchezoaia, strada Principală numărul 114, Telefon mobil: 0746 106 466.

Posibilități de acces atelier: din Buciumi, drumul E 58, se merge spre vest 1.8 km, la dreapta în 350m, apoi din nou dreapta în 2.8 km. Virați dreapta pe DJ 182B și tineți drumul 5.6 km. La dreapta pe DC 81; după 2.3 km virați stânga pentru a intra în Berchezoaia. Destinația este la str. Principală, nr. 114.

Rodica SABADÎȘ

Rodica Sabadîș este meșterul popular din Remetea Chioarului, județul Maramureș, care s-a specializat în realizarea podoabelor specifice Țării Chioarului.

De-a lungul anilor ea duce mai departe tradiția țesutului de zgărdane și alte podoabe tradiționale din mărgele. Creațiile sale poartă simboluri arhaice specifice Maramureșului, cum sunt: soarele, funia, steaua nordului, fagurele, cârligul ciobanului, spicul, vârtelnița și grebla, oferind astfel unicitate și eleganță fiecărei piese.

Rogica Sabadîș este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Baia Mare, Bulevardul Independenței nr.28, ap. 4-5 ( Asociația Artizana MM), Telefon mobil: 0722 210 569.

Posibilități de acces atelier: din centrul municipiului Baia Mare, respectiv intersecţia Bd. Unirii cu Bd. București, se merge înspre Nord Vest pe Bd. Unirii înspre Bd. București, la sensul giratoriu, luați-o pe a doua ieșire, continuați 1.3 km pe Bd. Independenței. Destinaţia va fi pe partea dreaptă.

Florica VÂȚ

Florica Vâț este meșterul popular din Băiuț, județul Maramureș, care s-a specializat în realizarea podoabelor specifice Țării Lăpușului.

Cu multă îndemânare ea duce mai departe tradiția țesutului de zgărdane și alte podoabe tradiționale din mărgele, cu simboluri arhaice specifice Maramureșului, cum sunt: soarele, funia, steaua nordului, fagurele, cârligul ciobanului, spicul, vârtelnița și grebla, fiecare piesă fiind unică și elegantă.

Florica Vâț este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Comuna Băiuț, Sat Băiuț, strada Principală, numărul 468, Telefon mobil: 0756 031 474.

Posibilități de acces atelier: din satul Ungureni, se merge către Rogoz / DJ109F 13.6 km, apoi se virează stânga pe DJ109F. Păstrați direcția încă 19.4 km, apoi mergeți drept inainte pe DJ109U încă 2.3 km. Patru case înainte de zona de blocuri, pe partea stângă e un garaj și o străduță după; la numărul 468 se află atelierul.

Olăritul – meșteșug tradițional

Olăritul este cel mai răspândit meșteșug casnic și era practicat și ca o necesitate pentru obținerea recipientelor de depozitare a hranei, iar lutul era modelat manual. Acesta devine un meșteșug specializat odată cu apariția roții olarului și a cuptorului de ars ceramică.

Vasile CHIRA

Vasile Chira este meșterul popular care păstrează viu meșteșugul olăritului în atelierul său din localitatea Cărbunari; un spațiu de poveste în care lutul capătă formă și culoare.

În cei peste 20 de ani, în care s-a format ca artist ceramist, a reușit să creeze "ceramica de Transilvania", recognoscibilă după formele, motivele și culorile obiectelor din lut.

În semn de recunoștință pentru promovarea culturii și a meșteșugurilor maramureșene, Consiliul Județean Maramureș i-a acordat meșterului popular Vasile Chira titlul onorific de "Ambasador al Turismului Maramureșean".
Image
Date contact meșter popular: Comuna Dumbrăvița, Sat Cărbunari, Strada Principală numărul 79 B, Telefon mobil: 0746 392 168.

Posibilități de acces atelier: din Berchezoaia, cod poștal 437232, se merge spre Sud Vest către DC 81 apoi la dreapta pe DJ 182B 9,6 km. Continuați pe strada Mihai Eminescu / DJ184A către DN 18B 2,4 km, apoi in 250 m virați stânga. Destinația este pe strada Principală nr. 79B Cărbunari.

Daniel LEȘ

Daniel Leș, olarul din inima Maramureșului, supranumit ultimul dac, trăiește simplu, cu dragoste de oameni, de natură și de Dumnezeu, unde altundeva dacă nu în Casa Olarului; un loc primitor cu poarta veșnic deschisă, unde oamenii sunt bineveniți să-și odihnească mintea și sufletul, dar și să cunoască taină modelării lutului.

În atelierul lui Daniel Leș, era tehnologiei se evaporă pe nesimțite, iar meșterul, îmbrăcat mereu în cămeșă tradițională, după ce te-a omenit cu bucate alese și horincă din cea mai aspră, se așază la roată. Și în timp ce lutul prinde viață în mâinile lui, olarul își deapănă povestea uceniciei sale. Pentru el lutul e viu, lutul e sfânt, lutul este materia primă a lui Dumnezeu, de aceea îl lucrează cu o pasiune desăvârșită și cu o recunoștință imensă.

Cunoscut în lumea întreagă datorită viziunii sale artistice unice, ceramistul deține multe premii și are lucrări expuse în marile muzee ale lumii, participă la târguri și expoziții de promovare a culturii tradiționale atât în țară cât și în străinătate, iar televiziunile ajung doar cu programare în magicul său atelier.

Mândru că păstrează vie o tradiție strămoșească și dornic de a împărtăși harul și meșteșugul său oricui e dispus să învețe, Daniel Leș organizează tabere de olărit. Și ca să transmită dragostea sa de Maramureș și ucenicilor săi, aceștia sunt cazați în case tradiționale recondiționate, vechi de aproape 300 de ani.

În semn de recunoștință pentru promovarea culturii și a meșteșugurilor maramureșene, Consiliul Județean Maramureș i-a acordat meșterului popular Daniel Leș titlul onorific de "Ambasador al Turismului Maramureșean".
Image
Image
Date contact meșter popular: Baia Sprie, Strada Luncii, numărul 1, Telefon mobil: 0723 856 109.

Posibilități de acces atelier: din centrul orașului Baia Mare, respectiv intersecția bd. Unirii cu bd. București, se merge tot înainte pe strada 22 Decembrie / DN 18B, iar la primul sens giratoriu, se părăsește sensul la a 3-a iesire, pe strada Horea către strada Vasile Lucaciu / DN 18; la intersecție luați prima ieșire pe drumul 1B către Baia Sprie; mergeți 8,5 km. Virați pe prima stradă la dreapta după ce ați trecut de centrul orașului și Primărie.

Lemnăritul – meșteșug tradițional

În comunitatea maramureșeană, erau numeroși meșteri specializați în arta prelucrării lemnului. Țăranul de altădată își construia casa și își întreținea singur obiectele de lemn din gospodărie: mobilier, unelte de uz casnic și agricol, vase de depozitare, tacâmuri, icoane, cruci, jucării pentru cei mici. Azi, sunt din ce în ce mai puțini tineri care sunt dispuși să învețe tainele acestei meserii străvechi.

Alexandru ARVAI

Alexandru Arvai este meșterul popular din Sighetu Marmației care sculptează statui și busturi reprezentând moroșeni. În ultimul timp s-a axat mai mult pe panoplii și miniaturi în sticlă.

Alexandru Arvai este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Sighetu Marmației, Strada Dobăieș, Telefon mobil: 0748-665668.

Posibilități de acces atelier: Din Comuna Vadul Izei, se parcurg 6 km până pe strada Dobăieș, lângă Muzeul Satului din municipiul Sighetu Marmației.

Dan AVRAM

Dan Avram este meșterul popular din Băiuț, județul Maramureș, care cioplește în lemn cele mai diferite obiecte, de la fructiere și vaze, la miniaturi în sticlă.

De asemenea, meșterul nostru realizează intarsii în lemn și sculptează cele mai originale chipuri de moroșeni.

Dan Avram este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Comuna Băiuț, Sat Băiuț, strada Principală, bloc A ap.2, Telefon Mobil: 0751 162 740.

Posibilități de acces atelier: în centrul localității, zona blocurilor, primul pe stânga, la parter.

Toader BÂRSAN

Toader Bârsan este meșterul popular cioplitor în lemn din Bârsana care a făcut cunoscut renumele Maramureșului până la Muzeul Smithsonian din Washington, pentru care a sculptat acolo o poartă maramureșeană. Prin această poartă a trecut însuși Bill Clinton, Președintele Statelor Unite ale Americii, din acea vreme.

Pentru sculptorul din Bârsana, o adevărată poartă maramureșeană nu poate să nu aibă arborele vieții. De el se leagă funia, colacul și soarele. Tot aici trebuie să se regăsească fagurele de miere și peștele.

Toader Bârsan este genul de meșter pentru care sculptarea lemnului este o artă. În atelierul din casa sa, lucrează împreună cu fiul său căruia i-a transmis dragostea pentru cioplitul lemnului.

În semn de recunoștință pentru promovarea culturii și a meșteșugurilor maramureșene, Consiliul Județean Maramureș i-a acordat meșterului popular Toader Bârsan titlul onorific de "Ambasador al Turismului Maramureșean".
Image
Date contact meșter popular: Comuna Bârsana, Sat Bârsana, str. Principală nr. 520, Telefon mobil: 0745-405982.

Posibilități de acces atelier: Din Comuna Săpânța, Sat Săpânța se parcurg 38,2 km până în Comuna Bârsana, Sat Bârsana, str. Principală nr. 520, până la Atelier Meșter popular Toader Bârsan.

Petru CODREA

Petru Codrea este meșterul popular cioplitor în lemn din Valea Stejarului, județul Maramureș, care s-a specializat în realizarea porților maramureșene, troițelor și altarelor de vară pentru biserici.

Fost ucenic al vestitului Moș Pupăză, Petru Codrea are o misiune deloc ușoară, el continuă munca predecesorului său, păstrând tradiția prelucrării lemnului, făcând atât lucrări monumentale cât și obiecte de uz casnic și de decor.

Meșterul popular Petru Codrea a participat la târguri naționale și internaționale alături de Consiliul Județean Maramureș. Printre cele mai reprezentative lucrări ale sale amintim poarta maramureșeană din fața Palatului Administrativ din Baia Mare, troița din Muzeul Satului din Baia Mare, de asemenea el a restaurat poarta maramureșeană din Viena.
Image
Date contact meșter popular: Sighetu Marmației str.Valea Stejarului, nr. 117. Telefon mobil: 0752-451811.

Posibilități de acces atelier: De pe strada Mocirii nr. 272, Sat Vadu Izei, Comuna Vadu Izei, se poate merge și poposi la Atelier Meșter popular Petru Codrea.

Ștefan FĂRCAȘ

Ștefan Fărcaș este meșterul popular cioplitor în lemn, din Cavnic, județul Maramureș, care după pensionarea din minerit și-a dedicat viața promovării tradițiilor.

Cu pricepere și răbdare de ceasornicar el cioplește în lemn bijuterii miniaturale: case tradiționale, biserici, mori de apă, fântâni și porți maramureșene. Însă, piesele de rezistență ale meșterului sunt sticle artizanale în interiorul cărora sunt asamblate ornamente cum sunt: nodul dacic, fusul și scara. Toate acestea și-au găsit drumul către Franța, Belgia, Ucraina, Canada, Statele Unite ale Americii și Emiratele Arabe Unite.

Ștefan Fărcaș este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Oraș Cavnic, str. Independenței, nr.1, Telefon mobil: 0745 053 421.

Posibilități de acces atelier: Din Comuna Șișești, Sat Șurdești se parcurg 7,8 km pe DJ 184 până în Orașul Cavnic, pe strada Independenței, nr. 1.

Gheorghe MIHUȚ

Gheorghe Mihuț este meșterul popular sculptor în lemn din Șurdești, județul Maramureș, care s-a specializat în realizarea miniaturilor în sticlă.

Meșterul nostru realizează porți maramureșene, dăpănători, fântâni cu cumpănă, scărițe etc.

Gheorghe Mihuț este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Comuna Șișești, Sat Șurdești, str. Principală, nr.406, Telefon mobil: 0736 642 851.

Posibilități de acces atelier: De la numărul 30A, ne vom îndrepta spre numărul 406 în Sat Șurdești și vom poposi la Atelie Meșter Gheorghe Mihuț.

Nicu POP

Nicu Pop este meșterul popular sculptor în lemn din Plopiș, județul Maramureș, care s-a specializat în realizarea porților maramureșene, troițelor și altarelor pentru biserici.

Pe lângă toate aceste, meșterul nostru realizează și statui reprezentând moroșeni, în mărime naturală, scări rustice, dar și obiecte de decor cum sunt lăzile de zestre sau peisajele sculptate cu migală pe placi mari din lemn.

Nicu Pop este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Comuna Șișești, Sat Plopiș, str. Principală, nr. 137A, Telefon mobil: 0743 677 811.

Posibilități de acces atelier: De la nr. 158 din Sat Plopiș vom merge la nr. 137A, pentru a vizita Atelier Meșter popular Nicu Pop.

Dumitru POP TINCU

Dumitru Pop Tincu este meșterul popular care râde de moarte. El duce mai departe meșteșugul lui Stan Ioan Pătraș (sculptor, pictor și poet), care a pus bazele Cimitirului Vesel din Săpânța.

Meșterul maramureșean cioplește cruci în lemn de stejar și le pictează în albastru de Săpânța - monumentele funerare din Cimitirul Vesel.

Tot el scrie și epitafele de pe cruci, inspirându-se din viețile defuncților și numai după ce se documentează temeinic.

În semn de recunoștință pentru promovarea culturii și a meșteșugurilor maramureșene, Consiliul Județean Maramureș i-a acordat meșterului popular Dumitru Pop Tincu titlul onorific de "Ambasador al Turismului Maramureșean".
Image
Date contact meșter popular: Comuna Săpânța, Sat Săpânța, str. Stan Ioan Pătraș, nr. 44, Telefon mobil meșter: 0746 900 114, Tel. mobil persoană de contact Nicoleta Pop: 0748-581844.

Posibilități de acces atelier: Din Oraș Sighetu Marmației se parcurg 18,6 km până în Comuna Săpânța, Sat Săpânța și se merge până pe str. Stan Ioan Pătraș, nr. 445, unde se poate vizita Atelier Meșter popular Dumitru Pop Tincu.

Gheorghe POPOVICI

Gheorghe Popovici este meșterul popular din Vadu Izei, județul Maramureș, care și-a dedicat viața promovării tradițiilor și meșteșugurilor românești.

Meșterul popular este vestit pentru migala cu care realizează obiectele de decor: statuete reprezentând moroșeni autentici, lăzi de zestre, fructiere, măști și porți maramureșene.

Pe lângă acestea, el cioplește și obiecte de uz casnic: căușe, linguri de lemn, polonice, toate din câte o singură bucată de lemn. De asemenea, multe din piesele de mobilier tradițional de la pensiunile din zonă poartă semnătura meșterului nostru.

Toate lucrările sale poartă simbolurile arhaice specifice Maramureșului, cum sunt: soarele, funia, fagurele și colacul.

Arta sa este apreciată în toată lumea, din Portugalia, Germania și Franța până în Capul Verde.

Gheorghe Popovici este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Comuna Vadu Izei, Sat Vadu Izei strada Mocirii, nr. 272, Telefon mobil: 0732-205553.

Posibilități de acces atelier: Din centrul Oraşului Baia Mare 1,5 până pe strada Vasile Lucaciu, apoi se continua pe DN 18, 56,6 km până în Vadu Izei. În Vadu Izei, se poate merge pe Strada Mocirii la numărul 272, pentru a vizita Atelier Meșter popular Gheorghe Popovici.

Ioachim RUS

Ioachim Rus este meșterul popular sculptor în lemn din Dănești, județul Maramureș, care s-a specializat în realizarea porților maramureșene și a altor lucrări monumentale, cum sunt foișoarele de grădină.

De asemenea, meșterul nostru realizează și obiecte de decor cum sunt lăzile de zestre, statuete pline de fantezie, ceasuri de perete și celebrele calendare din lemn.

Ioachim Rus este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Comuna Șișești, Sat Dănești, Strada Principală, numărul 147, Telefon mobil: 0756 946 330.

Posibilități de acces atelier: de la Casa Olarului, de pe strada Luncii, mergeți către strada Speranței; în 41 m continuați pe strada Matei Corvin, în 300 m se virează stânga pe strada Dragoș Vodă / DJ 184, unde se continuă drumul 6,5 km. După ce treceti de bizerica ortodoxă, virați pe prima stradă la dreapta. În 400 m virați stânga. Atelierul se află pe Strada Principală nr. 147.

Ioan SABO

Ioan Sabo este meșterul cioplitor în lemn din localitatea Dăneștii Chioarului, județul Maramureș, care s-a specializat în realizarea statuetelor din lemn. Statuile sale reprezintă moroșeni în diferite ipostaze ale vieții.

Ioan Sabo este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Comuna Mireșu Mare, Sat Dăneștii Chioarului, strada Principală nr. 40, Telefon mobil: 0753 170 342.

Posibilități de acces atelier: urmați ieșirea din Baia Mare către Recea, DN 1C, Lăpușel, Hideaga, apoi pe drumul 108E Mogoșești, Pribilești, Dăneștii Chioarului, Str. Principală nr. 40, în curte sunt trei mari statuete.

Nicolae ȘERBAN

Îndrăgostit de arta lemnului încă de mic copil, meșterul popular Nicolae Șerban și-a început cariera cu lucrări reprezentând țăranul maramureșean cu tradițiile, obiceiurile și sărbătorile lui.

Lucrările sale au fost încadrate în genul artei naive, fiind apreciate și premiate.

Pentru a participa la târguri și expoziții de promovare a culturii tradiționale, creatorul popular a început să realizeze lucrări din lemn pentru uz casnic și pastoral, precum și obiecte de cult: linguri, solnițe, fuse de tors, găvane, căușe, pecetare, icoane, crucifixe.

Și-a desăvârșit menirea artistică în momentul în care a început să realizeze lucrări monumentale, atât de artă plastică, cât și de artă populară, devenind renumit pentru porți maramureșene și pentru troițe, pe care sculptează motive specifice zonei: funia, pomul vieții, simboluri astrale, creștine, zoomorfe, avimorfe etc.

Nicolae Șerban studiază și ascultă lemnul, iar formele lucrărilor de artă plastică ce prind viață în mâinile meșterului sunt hotărâte împreună și sunt mereu unice.În semn de recunoștință pentru promovarea culturii și a meșteșugurilor maramureșene, Consiliul Județean Maramureș i-a acordat meșterului popular Nicolae Șerban titlul onorific de "Ambasador al Turismului Maramureșean".
Image
Date contact meșter popular: Orașul Târgul Lăpuș, Sat Rogoz, strada Principală nr.247, Telefon mobil: 0745 642 120.

Posibilități de acces atelier: din Carbunari, mergeți către Sud Est pe DN 18B, peste 28,6 km, la sensul giratoriu luați a doua ieșire; continuați pe DJ 109F 5,2 km, apoi virați la stânga; în 500 m ușor dreapta, meșterul locuind la ieșirea din sat spre satul Libotin, la ultima casă pe stânga.

Florin TELEPTEAN

Florin Teleptean este meșterul popular din Sighetu Marmației, județul Maramureș, care și-a dedicat viața promovării meșteșugului tradițional al prelucrării lemnului.

Meșterul popular este vestit pentru obiectele unice de decor care i-au naștere în mâinile sale pricepute: fructiere, tocătoare, suporturi pentru bijuterii, lumânări și condimente, brelocuri și chiar mărțișoare.

Cu imaginația sa bogată, meșterul nostru sculptează cele mai fanteziste obiecte de mobilier, cu modele inspirate din simbolurile specifice Maramureșului.

Florin Teleptean este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Oraș Sighetu Marmației, str. Șugău, nr.5, Telefon mobil: 0766-777684.

Posibilități de acces atelier: Din Comuna Vadu Izei se parcurd 1,1 km pe DN 18, apoi se virează la stânga pe strada Șugău, nr. 5 unde vă puteți opri să vizitați Atelier Meșter popular Teleptean Florin.

Confecţionarea opincilor – meșteșug tradițional

Un alt meșteșug

Gheorghe ROMAN

Gheorghe Roman este meșterul popular din Bârsana care face opinci tradiționale maramureșene cu nojițe, din piele de bovine.

Opincile reprezintă un element esențial al costumelor populare în toate zonele etnografice ale Maramureșului. Acestea se încalță peste ciorapi albi împletiți din lână.

Gheorghe Roman este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgul Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.

Cei care doresc să viziteze atelierul meșterului popular Gheorghe Roman pot face acest lucru în Bârsana, pe strada Principală, numărul 67, telefon: 0741 984 649.
Image
Date contact meșter popular: Comuna Bârsana, Sat Bârsana, str. Principală nr. 67, Telefon mobil: 0741 984 649.

Posibilități de acces atelier: Din Sat Bârsana, str. Principală nr. 520, până la nr. 67, tot pe Str. Principală, parcurgem 120 metri pietonal, până la Atelier Meșter popular Gheorghe Roman.

Pielăritul – meșteșug tradițional

Un alt meșteșug important regăsit în gospodăriile din Maramureș este și prelucrarea pieilor de animale. Produsele realizate din piele sunt: obiecte de vestimentație, încălțăminte, curele bărbătești, șei pentru cai, curele pentru hamuri de cai, genți, chimire, teci de cuțite etc. Cele mai căutate sunt cojoacele, pieptarele, pantalonii, căciulile, opincile, cizmele și bocancii, toate fiind lucrate din piele tăbăcită împodobită cu aplicații din metale, oglinzi sau modele cusute manual.

Olga KELLER

Olga Keller este meșterul popular din Baia Mare, județul Maramureș, care se ocupă de pielărie. Ea și-a dedicat viața promovării tradițiilor și meșteșugurilor românești.

Artizanul în piele este vestit pentru migala și creativitatea cu care îmbină motivele tradiționale cu modelele moderne de genți, portmonee și curele. De asemenea, ea realizează coperți personalizate pentru cărți și agende sau semne de carte și alte accesorii din piele, toate unicat.

Creațiile sale poartă simbolurile arhaice specifice Maramureșului, cum sunt: soarele, funia, steaua nordului, cârligul ciobanului etc. pe care le coase, le sculptează și le pictează manual.

Olga Keller este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgul Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
Image
Date contact meșter popular: Baia Mare, Bulevardul Independenței nr.28, ap. 4-5 (Asociația Artizana MM), Telefon mobil: 0726 455 556.

Posibilități de acces atelier: din centrul municipiului Baia Mare, respectiv intersecția Bd. Unirii cu Bd. București, se merge înspre Nord Vest pe Bd. Unirii înspre Bd. București, la sensul giratoriu, luați-o pe a doua ieșire, continuați 1.3 km pe Bd. Independenței. Destinația va fi pe partea dreaptă.

Confecționarea măștilor – meșteșug tradițional

În județul Maramureș se păstrează meșteșugul confecționării măștilor arhaice. Acestea sunt realizate din piele, blană, pânză, coarne și decorate cu ciucuri, mărgele, clopoței. În credința populară maramureșeană, măștile au rolul de a alunga spiritele rele și de a da curaj celor care le poartă.

Vasile ȘUȘCA

Vasile Șușca este meșterul popular din Săcel, județul Maramureș, ale cărui măști tradiționale au devenit cunoscute în toată lumea.

Fost croitor de blănărie, Vasile Șușca a învățat singur să confecționeze măștile din resturi de blană și de lână.

Primele măști pe care le-a creat au fost pentru Viflaim, teatru popular a cărui tradiție se păstrează cu sfințenie în Maramureș, fiind pus în scenă în Ziua de Crăciun, chiar în biserici.

Măștile arhaice confecționate de artistul popular, doar din materiale naturale, sunt menite să alunge duhurile rele și sunt folosite în diverse ritualuri precreștine, practicate și în zilele noastre. Cu toate acestea, măștile sale sunt unele dintre cele mai ingenioase obiecte de decor, iar cele mai cunoscute sunt moșii, babele, capra și ursul.

Pe lângă realizarea măștilor tradiționale, mai pictează icoane în lemn și peisaje.

În semn de recunoștință pentru promovarea culturii și a meșteșugurilor maramureșene, Consiliul Județean Maramureș i-a acordat meșterului popular Vasile Șușca titlul onorific de "Ambasador al Turismului Maramureșean".
Image
Date contact meșter popular: Comuna Săcel, Sat Săcel, Strada Principală, nr. 294, Telefon mobil: 0758 867 161.

Posibilități de acces atelier: Din Comuna Bogdan Vodă, Sat Bogdan Vodă se parcurg 17,1 km pe DJ 186 , până în Comuna Săcel, Sat Săcel, pâna pe strada Principală nr. 294, la Atelier Meșter popular Vasile Șușca.

Icoane pictate pe sticlă – meșteșug popular

În Maramureș, icoanele pictate pe sticlă sunt cu predilecție icoane țărănești. De-a lungul timpului, acestea s-au transformat din imagini religioase în obiecte de decor pentru casele din comunitățile rurale.

Maria Georgeta IUGA

Georgeta Maria Iuga pictează icoane pe sticlă în stilul maramureșean tradițional, folosind culori obținute din pigmenți naturali.

Icoanele pictate de meșterul popular din Șurdești înfățișează scene religioase și portrete ale sfinților cum ar fi: Nașterea Domnului, Răstignirea, Maica îndurerată, Duminica Floriilor, Sfântul Nicolae, Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru, Sfântul Haralambie etc.

În semn de recunoștință pentru promovarea culturii și a meșteșugurilor maramureșene, Consiliul Județean Maramureș i-a acordat meșterului popular Georgeta Maria Iuga titlul onorific de "Ambasador al Turismului Maramureșean".
Image
Date contact meșter popular: Comuna Șișești, Sat Șurdești,str. Principală, numărul 30A, Telefon mobil: 0744 769 178.

Posibilități de acces atelier: Din Sat Plopiș ne vom întoarce pe DJ182C și vom parcurge 4 km până la Sat Șurdești, unde ne vom opri la numărul 30A să vizităm Atelier Meșter Maria Georgeta Iuga.

Închistritul ouălor – meșteșug tradițional

În satele din Maramureș, înaintea Sfintelor Sărbători de Pasti, exista tradiția închistritului ouălor. În Săptămâna Luminată, în Joia Mare, gospodinele își pregătesc cele necesare: cele mai albe oua din cuibar, ceara în care vor fi scăldate, culorile care vor fi folosite.

Reghina COZMA

Reghina Cosma este meșterul popular din Rogoz, sat aparținător de orașul Târgu Lăpuș, județul Maramureș.

Meșterul nostru se ocupă de închistritul ouălor. Ea face acest lucru din ceară de albine și cu ajutorul unei unelte numită ”chișiță”.

Culorile folosite de meșterul nostru sunt culori vegetale și le obține din diverse plante și fructe.
Image
Date contact meșter popular: în partea de nord-vest a comunei Rogoz, pe DJ 109F, pe tronsonul Ferești – Gâlgău, în Muzeul Etnografic Rogoz, Telefon mobil: 0764 120 087.

Posibilități de acces atelier: De la ieșirea din Rogoz catre Libotin, merfgeți către partea de nord-vest a comunei Rogoz, pe DJ 109F, pe tronsonul Ferești – Gâlgău, lânga Muzeul Etnografic și de Artă Populară „Casa Lăpușeană”, Rogoz.

Confecționarea pălăriilor de paie - meșteșug tradițional

Deși pălăriile de paie fac parte din costumele populare din toate zonele etnografice ale Maramureșului, confecționarea clopurilor nu este un meșteșug foarte des întâlnit.

Gheorghe UȚĂ

Gheorghe Uță este meșterul popular din Buciumi, județul Maramureș, care duce mai departe meșteșugul confecționării pălăriilor de paie.

Cu multă migală și pricepere el împletește pălării din paie pentru costumele populare din Țara Chioarului, Țara Maramureșului, Țara Lăpușului și Țara Codrului.
Image
Date contact meșter popular: Oraș Șomcuta Mare, Localitate Buciumi, strada Principală nr.12, Telefon mobil: 0751 050 228.

Posibilități de acces atelier: din Dăneștii Chioarului, mergeți spre Nord Est pe DJ 108E, în 6.2km virați la dreapta, mergeți 15 km, apoi ajungeți in Buciumi.
Image

Crăciun în Maramureş online

Image

1 Decembrie
online

Image
© 2021 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Image
430311 Baia Mare, str. Gheorghe Şincai nr. 46
office@cjmaramures.ro
+40 262.212.110