rute culturale

RUTA CULTURAL-TURISTICĂ
Drumul patrimoniului muzeal maramureșean

Colț de rai cu patru „țări”, / Munți, dealuri, păduri și văi, / Oameni ce îți pun pe masă / Tot ce au mai bun în casă, / Biserici și porți de lemn / Meșteri populari și demni, / Port și joc de sărbătoare / În ce se prind și mic și mare, / Obiceiuri și tradiții / Transmise de toți părinții, / Tărâm binecuvântat / Ce-i musai de vizitat, / Mândru, dincolo de poartă, / Maramureșul te-așteaptă!
Cu o frumusețe nealterată de progresul tehnologic și o liniște parcă nefirească în era vitezei, Maramureșul este casa oamenilor simpli și primitori, dar și un incubator de obiceiuri și tradiții transmise cu sfințenie de la o generație la alta.

Indiferent de anotimp, natura din Maramureș îmbracă câte o nouă haină, dând naștere unor peisaje care rămân întipărite în mintea și sufletul vizitatorului, pentru vecie. Acest colț al țării abundă în puncte de belvedere, care complimentează ireproșabil frumusețea lăsată de Dumnezeu, iar obiectivele turistice naturale regăsite aici întăresc unicitatea cu care a fost înzestrat acest județ. Lacul Albastru, Cascada Cailor, Vârful Pietrosul Rodnei, codri seculari sau Defileul Lăpușului sunt doar câteva capodopere care evocă măreția naturii și care așteaptă să fie descoperite de către vizitatorii din întreaga lume.

Cu un potențial la fel de mare îi întâmpină județul nostru și pe iubitorii de cultură, cărora le dezvăluie un patrimoniu muzeal deloc neglijabil. De la muzee în aer liber, care refac imaginea satului maramureșean, la cele care vorbesc despre istorie, artă, astronomie, științe ale naturii și mineralogie sau case memoriale care duc mai departe amintirea unor mari personalități ale locului, Maramureșul este adevărat paradis al amatorilor acestui tip de turism. Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare, Memroialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei sau Casa Memorială Elie Wiesel sunt doar câteva astfel de instituții, care descriu bogata moștenire a acestor meleaguri. Pe lângă acestea, Maramureșul se mai mândrește cu obiectivele turistice inedite, acele elemente atât de bine înrădăcinate în identitatea unică a județului, încât i-au sporit notorietatea în întreaga lume. Cimitirul Vesel din Săpânța sau Mocănița de pe Valea Vaserului sunt astfel de puncte de atracție ale județului, care se regăsesc, fără exceție, pe itinerarul oricărui vizitator.

Cei care trec pragul porții spre tradiție, probabil știu deja și că Maramureșul este un tărâm al bisericilor de lemn, al punților spre divinitate care, prin grija comunităților, au câștigat lupta cu timpul. Aceste comori populare, dintre care opt au fost incluse pe lista patrimoniului mondial al UNESCO, încastrează și pun la loc de cinste tradiția spirituală și moștenirea arhitecturală maramureșeană.

Totodată, județul Maramureș este unul dintre puținele locuri unde sărbătorile nu au fost comercializate și încă amintesc de spiritul vremurilor de odinioară, când oamenii se pregăteau atât trupește, cât și sufletește, pentru cele mai importante zile ale anului. De câte ori au ocazia, maramureșenii îmbracă cu mândrie straie de sărbătoare, însuflețind ulițele satelor cu coloritul sprecific portului popular maramureșean.

Orice oaspete care va ajunge în Maramureș mai trebuie să știe că va fi primit bine și cinstit cum se cuvine, cu horincă „curată” și bucate alese, obținute din ceea ce are natura mai bun de oferit. Deși bucătăria tradițională nu este una sofisticată, în județul nostru mesele sunt doldora de bucate de cea mai bună calitate, pentru că o masă îmbelșugată este sinonimă cu un dar de la Dumnezeu, iar luatul mesei ia forma unui act cultural. Despre maramureșeni se mai cunoaște faptul că sunt artiști autentici, care de secole reușesc să transforme lemnul, cânepa, lâna, sticla, lutul, dar și alte materiale, în adevărate opere grăitoare de povești nemuritoare. Meșterii populari ai Maramureșului, mânați de un angajament sfânt față de perpetuarea tradiției meșteșugurilor, transpun în arta lor eternă fragmente din însăși esența județului nostru.

Acesta este județul Maramureș, surpinzător la tot pasul, gata să se lase descoperit și redescoperit de ochii curioși ai căutătorilor de frumos, pregătit mereu să scrie noi și interesante povești în jurnalele de călătorie ale celor dornici să îl cunoască.

- ruta cultural-turistică în imagini -

Drumul patrimoniului muzeal maramureșean
Image

Crăciun în Maramureş online

Image

1 Decembrie
online

Image
© 2021 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Image
430311 Baia Mare, str. Gheorghe Şincai nr. 46
office@cjmaramures.ro
+40 262.212.110