rute culturale

Biserici de lemn din Ţara Maramureşului.
Tururi virtuale

”Bisericile de lemn sunt un mic univers al satului maramureșean, deschis și ermetic în același timp. Un patrimoniu atât de bogat și complex nu poate fi pătruns fără un efort de atenție și sensibilitate, curiozitate și perseverență, respect și iubire” (arh. Alexandru Baboș)
Biserici de lemn din Țara Maramureșului. Tururi virtuale este un proiect cultural, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, dedicat cercetării și promovării bisericilor de lemn cu statut de monument istoric din Ţara Maramureșului.

Derulat în perioada 1 iulie-15 noiembrie 2020, proiectul a fost implementat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș, alături de opt parteneri: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Maramureșan Sighetu Marmației, Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, Facultatea de Litere Baia Mare, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Nord-Vest, Asociația Valea Verde, Asociația Ghizilor de Turism Maramureș și Asociația pentru Promovarea Turismului și Dezvoltare Durabilă Nord-Vest.
32 de biserici de lemn cu statut de monument istoric din Țara Maramureșului au fost "personajele" principale ale acestui proiect, fiind vizitate, cercetate, fotografiate, (unele) filmate, pentru fiecare dintre aceste monumente realizându-se tururi virtuale cu 4-7 "puncte de staţie", concretizate în 162 de panorame imersive. Materialele adunate pot fi văzute prin intermediul portalului www.culturamm.ro, în secțiunea dedicată Țării Maramureșului: www.maramures.culturamm.ro. Această secțiune îmbogățește colecțiile de biserici care au fost protagonistele unor proiecte similare derulate în anii precedenți, tot din inițiativa CJCPCT "Liviu Borlan" Maramureș și co-finanțate, și ele, de Administrația Fondului Cultural Național: Biserici de lemn din Țara Lăpușului. Tururi Virtuale (2018) și Biserici din Țara Chioarului. Tururi Virtuale (2019)

La ce folosesc tururile virtuale?

Turul virtual este un instrument care îți permite să te plimbi online, interactiv, printr-un spațiu (în cazul de față, o biserică maramureșeană), alegându-ți unghiul și direcția de vizionare și având la îndemână doar un calculator/telefon și conexiune la internet, fără să instalezi aplicații sau programe suplimentare. Dincolo de componenta de promovare turistică, turul virtual poate fi un important instrument educațional, noile generații, puternic tehnologizate, fiind mult mai atrase de resursele interactive decât de modalitățile clasice de predare. Este și un util instrument de studiu, pasionații de arhitectură maramureșeană putând, prin intermediul acestor tururi virtuale, să analizeze anumite detalii ale bisericilor de lemn fără să se deplaseze la fiecare în parte. Nu în ultimul rând, așa cum s-a putut vedea, tururile virtuale sunt utile în contextul cu care ne-am confruntat în anul 2020 și cu care ne confruntăm încă, cel al pandemiei de coronavirus. Mulți oameni și-au anulat călătoriile, internetul devenind o alternativă pentru o mulțime de activități, inclusiv pentru vizitarea de obiective turistice.

Componenta tradițională a promovării

Deși proiectul s-a concentrat pe rezultate vizibile aproape exclusiv în mediul online, există și o componentă tradițională a promovării: au fost realizate tipărituri (afișe și cărți poștale), care au fost distribuite în câteva puncte cheie ale județului – centre de informare turistică, parohii, muzee, primării, asociații de turism. Însă și aceste materiale, așa clasice cum sunt, au inserate un cod QR care scanat, direcționează privitorul către website-ul proiectului: www.maramures.culturamm.ro.
Image

Crăciun în Maramureş online

Image

1 Decembrie
online

Image
© 2021 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Image
430311 Baia Mare, str. Gheorghe Şincai nr. 46
office@cjmaramures.ro
+40 262.212.110