Maramureş de poveste

Elogiu moroșencelor în luna femeii

Noi, în Maramureș, avem multe motive de mândrie și în fruntea lor, în luna femeii, se cuvine să punem la loc de cinste moroșencele: brave, harnice și veșnic frumoase. Demersul nostru nu trebuie asimilat vreunei forme de discriminare, ci luat așa cum e, ca o expresie a prețuirii și recunoștinței față de cele care, cot la cot cu bărbații, țin gospodăriile și au grijă să crească copii vrednici de renumele de moroșeni.

Auzim des discursuri apreciative la adresa oamenilor din Maramureș, renumiți pretutindeni pentru ospitalitatea lor, însă, poate prea puțin ne gândim că în spatele acestui atribut se află și moroșencele, gazde primitoare și gospodine desăvârșite. Dar dacă am vorbi despre ele doar ca izvoare inepuizabile de blândețe și iubire le-am face o defavoare căci, dacă ne referim, spre exemplu, la treburile gospodărești și la lucratul pământului, în Maramureș aceste sarcini sunt împărțite între bărbați și femei.

Moroșencele sunt aprige și puternice, calități care, dublate de un strop de încăpățânare, le transformă în adevărate supereroine în lupta cu timpul. Femeile din Maramureș cunosc foarte bine rânduiala locurilor și veghează la perpetuarea datinilor și obiceiurilor străbune. Tot ele se îngrijesc ca multe dintre meșteșugurile tradiționale să dăinuiască și îmbracă, cu dăruire, haina de dascăli, fiind purtătoare ale tradițiilor și culturii populare. În comunitățile Maramureșului, femeile se preocupă și de zestrea copiilor, în care adună obiecte ce adăpostesc în ele o bucățică din trecut, dar și din dragostea și priceperea mâinilor care le-au făurit. Nu putem să nu vorbim și despre portul popular maramureșean, care a supraviețuit vremurilor tot prin grija moroșencelor. Acestea țin la adăpost straiele de sărbătoare, în care își îmbracă întreaga familie în zilele demne de frumoasele piese vestimentare. Și dacă am reușit să creionăm un tablou despre cum sunt femeile Maramureșului, trebuie să îl însuflețim și prin dimensiunea auditivă. În acest punct ne vom referi la dulcele grai al locului, care deși nu este specific doar doamnelor, parcă răsună altfel când este rostit sau horit de acestea.

În lumina prezentului, care nu mai lasă loc multor nedreptăți ale trecutului, vom puncta și latura culturală a devenirii femeilor. Odată ce statutul de femeie nu a mai reprezentat o condamnare la o viață casnică, dedicată exclusiv creșterii copiilor, multe moroșence au început să strălucească în mediul academic și să își construiască cariere înfloritoare. Chiar și în zonele rurale se pune un însemnat accent pe educație și tinerele sunt îndemnate să își continue studiile în marile centre universitare.

Noi nu suntem în măsură să stabilim un etalon al frumuseții, dar trebuie să amintim de frumusețea și seninătatea femeilor din Maramureș. În locul în care frumusețea e un dar natural, divin, și nu o industrie, trupul se îngrijește printr-o viață activă și o alimentație sănătoasă. Aici obrajii îmbujorați încă se obțin prin contactul cu aerul aspru al dimineții, iar ridurile sunt însemne ale fericirii și înțelepciunii.

Și ar mai fi multe de spus, dar până și infinitul spațiu virtual pare insuficient pentru a cuprinde spiritul moroșencelor. Fiindcă așa sunt ele, femei de ispravă care, dincolo de darul biologic al maternității, și-au croit un renume prin felul lor unic de-a fi, a face, a trăi și a se bucura de viață. Pentru toate acestea, dar și pentru multe, multe altele, ne înclinăm cu respect în fața lor!

Image

Crăciun în Maramureş online

Image

1 Decembrie
online

Image
© 2021 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Image
430311 Baia Mare, str. Gheorghe Şincai nr. 46
office@cjmaramures.ro
+40 262.212.110