Maramureş de poveste

Cu drag de oaspeți, creștem miza: azi v-așteptăm în Botiza!

Știți acele peisaje de basm care ne rămân veșnic întipărite în cotloanele nebănuite ale memoriei și pe care le accesăm mental de câte ori ne dorim să evadăm din cotidian? Cu un astfel de tablou, pictat cu măiestrie de către natura creatoare de frumos, ne întâmpină și stațiunea turistică de interes local, Botiza, o comoară a Maramureșului, așezată la poalele Munților Țibleș, într-o zonă extrem de pitorească.

V-am obișnuit deja cu recomandarea celor mai frumoase destinații și vom continua cu același entuziasm, pentru că ne e drag tare de Maramureșul nostru, mândru făr’ de pereche. Astăzi călătorim, așadar, spre localitatea Botiza, o destinație care abundă în atracții turistice. În ordinea priorităților, ne îngrijim mai întâi de suflete, pe care le călăuzim atent către cele două embleme ale tradiției bisericești a comunei: biserica de lemn cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” și Mănăstirea Botiza. Despre frumoasa biserică de lemn, care figurează și pe lista monumentelor istorice, vă putem spune că a fost ridicată inițial în Vișeu de Jos, în anul 1699, fiind strămutată în Botiza, două secole mai târziu. Sfântul lăcaș cu dimensiuni generoase este un veritabil monument de arhitectură populară, care parcă spune câte puțin din povestea tuturor sufletelor pe care le-a adăpostit de-a lungul vremii. Trăsătura distinctivă a acestei biserici o reprezintă numărul mare de ferestre ce permit pătrunderea luminii naturale în interior, completând astfel feeria spațiului sacru. Păstrând registrul stilistic, cu același decor specific maramureșean vă va întâmpina și mănăstirea cu hramul „Schimbarea la Față”, complexul monahal fiind construit din lemn de brad pe temelie de beton. Aici veți găsi, la loc de adăpost, o icoană despre care se spune că este făcătoare de minuni. De aceea, dacă ajungeți aici, vă sfătuim să vă deschideți orizontul credinței și să vă îngăduiți să sperați, să vă bucurați și să trăiți cu adevărat, căci viața vă poate surpinde cu lucruri pe cât de frumoase, pe atât de inexplicabile.

Nu părăsim acest sentiment al întoarcerii la rădăcini și ne continuăm călătoria explorând un meșteșug tradițional secular. Localitatea Botiza mai este numită și „țara vopsitorilor de covoare”, o denumire deloc exagerată dacă ne gândim la faptul că aici încă se țes covoare din lână, care se vopsesc cu culori obținute din plante. Printre cei mai renumiți purtători ai acestui meșteșug se numără artizana Victoria Berbecaru, în a cărei casă-muzeu se poate admira o colecție de covoare vegetale inedite, dar și obiecte vechi de artizanat, deosebit de rare. Și pentru că tot am vorbit despre țara vopsitorilor de covoare, e musai să amintim și de vâltoarea din Botiza, instalația tradițională care încă mai este utilizată de către unii localnici, pentru curățarea covoarelor și a țesăturilor de mari dimensiuni.

Înainte să vă declarați îndrăgostiți iremediabil de acest ținut de poveste, trebuie să vă spunem câte puțin și despre resursele naturale ale Botizei. Nu mai puțin de șapte izvoare naturale și-au croit drum spre suprafața pământului de aici, apa acestora fiind întrebuințată în diferite scopuri, de la sărarea alimentelor, până la tratarea unor afecțiuni. De asemenea, amatorii de speologie, sub îndrumare specializată, pot explora cele trei avene săpate în calcar, care se găsesc pe raza comunei.

Am lăsat la urmă voia bună, dar nu întâmplător, pentru că vremurile pe care le trăim nu ne permit să încingem hore ca altădată. Cu toate acestea, nu putem să nu menționăm, în final, vestitul festival al comunei, „Pântru mândra din Botiza”. Cu o tradiție de peste două decenii, evenimentul aduce în fața publicului spectacole folclorice de mare valoare, frumoasele straie populare maramureșene, creațiile meșterilor populari, dar și bucate de-ți lasă gura apă. Și pentru că suntem optimiști din fire, ne place să credem că vom relua cât mai curând obiceiul serbărilor noastre tradiționale. Noi atât am vrut a spune și mai mult n-om zăbovi/ Bistoș, rău nu v-a păre’, la Botiza de-ți vini!

Image

Crăciun în Maramureş online

Image

1 Decembrie
online

Image
© 2021 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Image
430311 Baia Mare, str. Gheorghe Şincai nr. 46
office@cjmaramures.ro
+40 262.212.110