Maramureş de poveste

De Florii ne dau de veste mâțișorii din ferestre

La finalul acestei săptămâni prăznuim Floriile, o sărbătoare care anunță apropierea Sfintelor Paști. După tocmeala străbună, Duminica Floriilor îmbracă Maramureșul în straie de sărbătoare și scoate la iveală obiceiuri și credințe populare, atent păstrate în zestrea culturală și spirituală a acestor locuri.

Primul izvor al acestei sărbători se spune că ar fi fost serbările zeiței Flora la romani, cea de al cărei nume se leagă renașterea naturii. Din punct de vedere religios, sărbătoarea Floriilor marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim, moment ce precede debutul Săptămânii Patimilor. La intrarea în Ierusalim, Iisus a fost întâmpinat cu flori, după ce săvârșise marea minune a învierii lui Lazăr. Această zi importantă pregătește credincioșii pentru bucuria Învierii Domnului, zi care evocă biruința binelui în fața răului și a morții. Ca la orice mare sărbătoare, în Duminica Floriilor maramureșenii, atent gătiți, iau drumul bisericilor pentru a participa la sfintele slujbe. De această dată, pe lângă pioșenia ce-i caracterizează, oamenii mai iau cu ei ramuri înmugurite de salcie, numite popular mâțișori, pe care preoții urmează să le sfințească. Despre mâțișorii sfințiți se crede că au puteri tămăduitoare și că aduc rodnicie și noroc. Potrivit tradiției, mâțișorii aduși în gospodărie alungă relele și mențin sănătoși oamenii și animalele. Aceștia se prind la grinzile și ferestrele caselor și anexelor, la icoane și chiar la pomii fructiferi. Alegerea salciei nu este întâmplătoare, aceasta făcând trimitere la salcia care s-a prefăcut punte peste apă la rugămințile Fecioarei Maria, pornită în căutarea Mântuitorului. O altă legendă vorbește despre cum salcia și-a coborât crengile în brațele Fecioarei Maria, pentru ca aceasta să-i împletească lui Iisus o nouă cunună, cu care să o înlocuiască pe cea din spini. În aceste zile, maramureșenii își amintesc și de cei plecați pe lumea cealaltă, curățând și împodobind mormintele, dar și dând pomană pentru sufletele lor. În unele zone ale județului, acest obicei poartă numele de Masa Moșilor. Tot de Florii, gospodinele desăvârșite împletesc pâini și colaci, pe care se pun podoabe din aluat cu motive florale. Conform datinilor, din acest preparat trebuie să mănânce întreaga familie, ritualul simbolizând un legământ pentru unitatea veșnică. Totodată, se mai crede că Floriile prevestesc starea vremii din ziua de Paște, motiv pentru care nădăjduim să ne bucurăm de soarele blând al primăverii.

Și dacă tot e rost de sărbătoare, să mai adăugăm câteva motive în tolba voioșiei. De Florii, în țara noastră își serbează onomastica persoanele care poartă nume de flori, ocazie cu care noi le transmitem tuturor un „La mulți ani!” mare cât sufletele noastre de moroșeni. Nu credem că mai trebuie să vă spunem că Maramureșu-i „mândru-n sărbători” cum nu-i altul, astfel că vă așteptăm alături de noi să sărbătorim, să ne bucurăm și să trăim împreună magia acestei perioade speciale. Bucuroși de oaspeți, vă vom oferi și din gingașii noștri mâțișori, să vă meargă bine tot anul.

Image

Crăciun în Maramureş online

Image

1 Decembrie
online

Image
© 2021 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Image
430311 Baia Mare, str. Gheorghe Şincai nr. 46
office@cjmaramures.ro
+40 262.212.110