Maramureş de poveste

Bucatele de Paști - de mâncat sunt pregătite când coșercile-s sfințite

La finalul acestei săptămâni vom marca Învierea Domnului, o sărbătoare îndelung așteptată și extrem de importantă pentru credincioși. Când ne gândim la ziua de Paște, nu putem să nu ne imaginăm întreaga familie adunată în jurul mesei bogate, pe care regăsim gustoasele preparate tradiționale. După un post lung, respectat asemeni unui ritual de purificare spirituală și trupească, această zi specială ne îngăduie să ne bucurăm de un binemeritat festin.

Dacă Sfintele Paști vă găsesc în Maramureș, trebuie să știți că, deși pregătirea bucatelor specifice se întinde pe parcursul mai multor zile în Săptămâna Mare, avem liber la degustat doar după ce acestea au fost sfințite. Obiceiul sfințirii coșercilor de Paște este păstrat în majoritatea comunităților Maramureșului, fiind un element important din tranziția de la perioada de rugăciune, sobrietate și introspecție, la care ne-am angajat la începutul postului, la manifestarea bucuriei autentice prilejuite de Învierea Mântuitorului. Coșercile împletite manual din răchită, în care sunt așezate bucatele pregătite de către gospodine, constituie o reprezentare a universului culinar născut în jurul acestei mari sărbători, întrucât acestea adăpostesc, simbolic, câte puțin din fiecare preparat care se va regăsi pe masa de Paște. Pasca, mielul, șunca, cârnații, slănina, cozonacul, cașul proaspăt, ouăle roșii, ceapa verde, hreanul și vinul sunt nelipsite din coșercile maramureșenilor și așteaptă cuminți să fie atinse de apa sfântă, înainte de a umple mesele de sărbătoare. Aranjarea bucatelor în coșarcă este un proces care implică migală, dar și talent. Acestea sunt dispuse astfel încât apa sfințitită să atingă fiecare preparat, dar și să suprindă vizual și să bucure ochii curioși și, uneori, critici ai celor din jur. Deși semnificația coșercilor de Paște este una ce ține de spiritualitate, trebuie să recunoaștem că acest obicei a căpătat și alte valențe, devenind o adevărată competiție de măiestrie și îndemânare. Până la momentul sfințirii, coșercile care împodobesc curțile bisericilor sunt acoperite cu ștergare brodate, păstrând preparatele ascunse de ochii lumii și potențând astfel elementul surpriză. În funcție de zonele județului, acestea sunt sfințite fie noaptea, după slujba de Înviere, fie în dimineața de Paște, după Sfânta Liturghie. În multe dintre comunități, pregătirea coșercii este o sarcină ce revine exclusiv femeilor, în timp ce dusul coșercii la biserică este o atribuție specifică bărbaților. Oricum ar fi, asupra unui lucru nu există nicio urmă de îndoială: în ziua de Paște nu se mănâncă nimic până când bucatele nu sunt sfințite, iar înainte de masă, oamenii se împărtășesc cu vinul și pasca aduse de la biserică.

Deja ne proiectăm mental în prima zi a Sfintelor Paști, când ulițele satelor și curțile bisericilor prind culoare și zâmbete sincere luminează fețele tuturor celor care au primit vestea Învierii Domnului. Cu siguranță am reușit să vă dezmorțim apetitul dar, dincolo de gastronomie, sperăm să vă fi trezit și pofta de călătorit. Județul Maramureș este unul dintre puținele locuri în care marile sărbători se simt și se trăiesc autentic și frumos, acest lucru fiind posibil pentru că aici oamenii au făcut pace cu timpul, iar acesta a fost blând cu moștenirea lor. Vă așteptăm, așadar, pe binecuvântatele plaiuri maramureșene, să ne gătim de sărbătoare și să ducem împreună coșercile la sfințit, iar mai apoi să ne adunăm în jurul mesei și să ne înfruptăm din preparatele desăvârșite. În definitiv, bucuria adevărată este aceea pe care o împărtășim cu ceilalți, iar noi, cu drag de oaspeți, vă invităm să trăim împreună marea sărbătoare a luminii și a bucuriei.

Image

Crăciun în Maramureş online

Image

1 Decembrie
online

Image
© 2021 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Image
430311 Baia Mare, str. Gheorghe Şincai nr. 46
office@cjmaramures.ro
+40 262.212.110