Maramureş de poveste

Cergi, covoare, gube, toate, în vâltoare sunt spălate

Se știe din timpuri de demult că maramureșenii-s oameni harnici și descurcăreți, dar și că au învățat să trăiască în armonie cu natura care, drept răsplată, le-a asigurat toate cele trebuincioase traiului. Așa se face că oamenii din Maramureș au avut mereu iscusința de a profita de bogăția naturală într-un mod sustenabil, cunoscând buna măsură a lucrurilor.

Cu ingeniozitatea omului simplu, de la țară, maramureșeanul a făurit felurite instalații de tehnică populară, care i-au ușurat considerabil munca și pe care, din generozitatea-i firească, le-a împărțit cu întreaga comunitate. Pivele, morile și vâltorile sunt câteva dintre instalațiile în care lemnul s-a împletit cu înțelepciunea, rezultând adevărate sisteme tehnice ce preiau o bună parte din povara treburilor gospodărești. Dintre acestea, astăzi vom vorbi despre vâltori sau mașini de spălat rustice, așa cum mai sunt numite, care au avantajul de a nu polua, dar și de a proteja țesăturile. Întâlnite, cu precădere, în Țara Maramureșului, Țara Lăpușului și Țara Chioarului, vâltorile sunt construite din scânduri așezate sub formă conică, fiind acționate hidraulic. Până ajunge la vâltoare, apa râului este captată și debitul acesteia reglat, cu ajutorul unei ecluze. Prin forma vâltorii și prin dispunerea verticală a scândurilor, căderea de apă formează vârtejuri, cu ajutorul cărora țesăturile mari sunt curățate și limpezite. În trecut, vâltorile constituiau unica modalitate de curățare a lânii, fiind renumite până astăzi ca cea mai potrivită cale de spălare și îndesire a țesăturilor din lână, care riscă să fie distruse de mașinile de spălat moderne. Astfel, vâltorile presărate pe cursurile de apă ale Maramureșului sunt deplin întrebuințate și în zilele noastre, în special în preajma sărbătorilor pascale, când moroșenii se înghesuie să-și curețe gubele, cergile și covoarele. În unele zone, chiar și cămășile tradiționale mai sunt spălate în vâltori, pentru că dincolo de curățare, se știe că acest proces crește durabilitatea țesăturilor. Apa limpede și rece de munte, ajutată în unele cazuri de săpunul de casă, făcut în căldare, curăță textilele simplu și ecologic, într-un ritual care, deși poate să dureze mai mult, este blând cu natura și aproape de sufletele celor care nu lasă negura timpului să se aștearnă peste tradițiile străbune. Primele vâltori se crede că au apărut cu aproximativ cinci milenii în urmă, iar faptul că astăzi încă mai sunt utilizate ne confirmă că tehnica țărănească se bazează pe principii ce își mențin actualitatea, dar și că inventivitatea și priceperea sunt calități care au însoțit omul și în timpuri în care singurele resurse erau oferite de natură.

Așadar, când porniți în descoperirea meleagurilor maramureșene, merită să vizitați măcar una dintre vâltorile încă funcționale de aici, pentru a vedea cu ochii voștri locul în care instalațiile ancestrale, dintre care unele ar putea fi veritabile piese de muzeu, încă sunt mânate sârguincios de apele repezi și îngrijite de comunitățile pe care le deservesc.

Image

Crăciun în Maramureş online

Image

1 Decembrie
online

Image
© 2021 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Image
430311 Baia Mare, str. Gheorghe Şincai nr. 46
office@cjmaramures.ro
+40 262.212.110