Maramureş de poveste

Ți-e dor să călătorești? Vino cu noi la Oncești!

Mai adăugăm astăzi o perlă în șiragul stațiunilor turistice de interes local din Maramureș și povestim despre comuna Oncești, o bucată de pământ al cărui potențial l-au recunoscut chiar și geto-dacii. Cu o istorie bogată și o tradiție adânc înrădăcinată în firea oamenilor, stațiunea Oncești oferă vizitatorilor câte puțin din toate ingredientele care garantează o experiență de neuitat.

Din punct de vedere arheologic, comuna se remarcă prin fragmentele descoperite aici, care indică urmele unor așezări ce au populat aceste locuri în perioade străvechi. Situl arheologic din punctul „Cetățeaua” este de departe cel mai important, aici fiind descoperite urmele unei așezări din perioada La Tène, de cultură geto-dacică, dar și o fortificație din epoca medievală. Potrivit descoperirilor, așezarea dacică datează din secolul I îHr., fiind prima astfel de așezare descoperită în Maramureș. Din fortificația medievală se mai pot vedea astăzi ruinele turnului feudal datat în secolul al XIII-lea și construit din piatră și mortar. Turnul se crede că a avut o formă pătrată, cu o lungime a laturii de peste șapte metri, fiind ridicat desupra intrării într-o grotă care măsoară aproximativ nouă metri.

În ceea ce privește dimensiunea spirituală, la fel ca în orice colț al județului, aceasta se resimte puternic pentru că maramureșenii sunt uniți în credință și au o legătură strânsă cu biserica. Vreme de aproape trei secole, onceștenii și-au înălțat rugăciunile într-o veche biserică de lemn, datată în secolul al XVI-lea, care le-a fost oferită de către credincioșii din Criciova. Se spune că „dar din dar se face rai”, astfel că localnicii din Oncești, conștienți de vechimea și valoarea incontestabilă a lăcașului de cult, l-au donat, la rândul lor, Muzeului Satului Maramureșean din Sighetu Marmației. Astăzi, la Oncești, se mai pot vedea trei biserici mai noi, aparținând confesiunilor ortodoxă, greco-catolică și baptistă. Respectul și prețuirea pe care onceștenii le arată relației cu Divinitatea este manifestat și prin felul în care aceștia merg la biserică, îmbrăcați în cele mai frumoase straie populare. Căci pentru oamenii de aici, nu există întâlnire mai importantă decât cea cu Dumnezeu.

Dar nu doar grija oamenilor își spune cuvântul când vine vorba despre frumusețea acestei localități, ci și generozitatea naturii, care a înveșmântat pământul cu păduri dese, dealuri domoale, pășuni întinse și cursuri line de apă. Printre mândriile naturale ale comunei se numără și izvoarele de aici, a căror apă încă este folosită de localnici. În locul numit „La Borcut”, la poalele dealului Osoi se află două izvoare cu apă minerală, accesibile prin urmarea unui traseu turistic marcat cu triunghi albastru. Apa unuia dintre izvoare este feruginoasă și bicarbonatată, iar apa celui de-al doilea este ușor sulfuroasă. Drumul până la acestea vă poartă prin locuri nebănuit de frumoase, iar destinația vă răsplătește cu apă rece, numai bună să vă potolească setea. Un alt izvor care a contribuit la faima localității poartă numele „Fântâna Craiului”, făcând trimitere la o legendă care spune că Regele Ludovic ar fi poposit la acesta, când tranzita așezarea în drum spre Moldova și Galiția. Astăzi, în apropierea izvorului tronează cea mai mare poartă maramureșeană, care măsoară o înălțime de aroximativ șase metri și o lățime de 16 metri. De altfel, arhitectura populară este o emblemă a întregii comune, îmbelșugată cu case tradiționale și porți vechi de lemn. Povestea dibăciei și a creativității onceștenilor nu a fost scrisă doar cu dalta în lemn, ci răsună și prin alte meșteșuguri a căror tradiție este atent păzită și perpetuată. La Oncești se pot vizita trei mici muzee, născute din dragostea oamenilor pentru specificul etnografic local. În două dintre acestea sunt expuse țesături și articole vestimentare tradiționale, meșteșugărite recent sau recondiționate, în timp ce în ultimul muzeu se poate vedea o colecție de obiecte vechi de fierărie.

Zice-se că vorba lungă-i sărăcia omului, dar oricât am încerca să ne restrângem ideile, când povestim despre Maramureș, cuvintele curg necontenit. C-așa se întâmplă când vorbești despre ceea ce iubești, iar noi iubim Maramureșul. Și vă invităm și pe voi să o faceți!

Credit foto: Centrul Local de Informare Turistică Oncești

Image

Crăciun în Maramureş online

Image

1 Decembrie
online

Image
© 2021 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Image
430311 Baia Mare, str. Gheorghe Şincai nr. 46
office@cjmaramures.ro
+40 262.212.110