Maramureş de poveste

Bune-s țuica și pălinca, da' tăt mai bună-i horinca

Când s-au împărțit caracteristicile de unicitate ale comunităților, noi, maramureșenii, trebuie să ne fi umplut straițele, căci doar așa ne putem explica faptul că nu ne dăm în lături de la a fi altfel decât restul. Brandul nostru cultural e doldora de elemente aparte, iar între acestea, la loc de cinste, stă horinca, licoarea noastră magică ce ne însoțește atât în vremuri de bucurie, cât și de tristețe.

Dacă în majoritatea regiunilor țuica este băutura alcoolică tradițională, obținută exclusiv din prune, iar pălinca este acceași băutură, însă preparată din alte fructe, în Maramureș noi numim acest tip de băutură horincă. Cu toate acestea, diferența între horinca noastră și celelalte băuturi nu constă doar în denumire, ci și în procesul de obținere a sa, dar și în produsul finit. La noi lucrurile se întâmplă încet și cu treabă bună, iar orice proces de facere ia forma unui ritual etapizat, în care ne punem întreaga grijă și pricepere. Dacă vreți să vedeți cu ochii voștri cum se face horinca, trebuie să veniți în zonele rurale ale Maramureșului la începutul toamnei, când fructele sunt coapte și numai bune de cules. După cules, fructele, fie întregi, fie zdrobite, se lasă la fermentat, vreme de mai multe săptămâni, în butoaie de lemn. Să tot fie toamnă târzie când se trece la următorul pas în prepararea horincii, și anume, fierberea în cazanele de cupru. În urma fierberii, vaporii condensați, trecuți prin alambic, iau forma lichidului incolor și aromat, nelipsit din gospodăriile maramureșenilor. Acest proces de fierbere la foc mic este unul lent și se întâmplă de două ori, tocmai acest aspect diferențiind horinca de țuică și pălincă. Dubla distilare poartă denumirea de „întoarcere” și are rolul de a spori tăria alcoolului, căci horinca trebuie să aibă în jur de 50 de grade, „s-o simți pă grumaz”. După ce a fost fiartă de două ori, horinca se curăță de impurități și se păstrează în butoaie din lemn de dud, care completează aroma și culoarea băuturii. În județul nostru, încă puteți vedea forfotă pe la horinciile tradiționale, unele dintre instalațiile de tehnică populară care au supraviețuit timpului și care încă impresionează prin ingeniozitatea lor.

Dar să mergem puțin în trecut și să aflăm despre originile lichidului mărgelat, care ne-a sporit renumele peste hotare. Dacă țuica este atestată documentar încă din anul 1386, sub denumirea maghiară de „cujka", se pare rețeta horincii „întoarse”, a cărui nume vine de la termenul ucrainean „horelka”, au adus-o cu ei evreii stabiliți în Maramureș, în secolele XVIII-XIX. Nici că mai contează atât de mult de unde vine, pentru că noi, maramureșenii, am luat horinca și din drag de ea, am făcut-o a noastră, după care i-am făcut loc în toate momentele importante ale vieții. Nelipsită de la mesele din viața de zi cu zi sau de la petreceri, horinca este considerată și leac pentru tristețe, fiind servită la înmormântări sau priveghiuri, sau chiar ca medicament pentru diverse afecțiuni. Servirea horincii ia, la rândul ei, forma unui ritual în sine, această fiind oferită tuturor oaspeților care vizitează Maramureșul, ca o primă formă de interacțiune și un semn de cinstire a celor care ajung aici. Horinca vorbește, totodată, și despre gazde, căci cine are horincă din producție proprie este considerat om harnic și gospodar. Trebuie însă să știți că atunci când o gazdă vă oferă horincă, e indicat să beți toată licoarea din pahar, pentru a nu lăsa răul în casă. Tot ca parte a acestui ritual, înainte de a „da pe gât” paharul, maramureșenii își fac curaj cu firescul „Doamne-ajută!”, o vorbă îndelung uzitată prin aceste locuri. Totuși, trebuie să rețineți că horinca trebuie savurată în tihnă și cu măsură, căci noi credem că echilibrul este cheia unui trai liniștit. Cum-necum, scoatem oiaga pe masa și vă așteptăm să degustați horinca noastră curată!

Image

Crăciun în Maramureş online

Image

1 Decembrie
online

Image
© 2021 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Image
430311 Baia Mare, str. Gheorghe Şincai nr. 46
office@cjmaramures.ro
+40 262.212.110