Maramureş de poveste

Hai, primăvară, hai! Pe la Maramu’ să stai...

Ultimele zile din Făurar se scurg pe nesimțite și pășim cu entuziasm spre luna lui Mărțișor, cea care vestește primăvara: anotimp mult așteptat și din plin trăit în Maramureș. Nu avem cum să rămânem indiferenți la această perioadă de dezmorțire când, odată cu pomii, pare că înfloresc și oamenii. Și parcă nu-i bucurie mai pură decât să vedem cum prinde totul viață în jurul nostru.

Dacă vă planificați o călătorie prin Maramureș în această perioadă, vom spune, negreșit, că nu veți fi dezamăgiți. Există ceva specific începutului primăverii în Maramureș, care alimentează sufletele și curăță mințile de griji. În destinația în care firescul „Doamne ajută!” este garantul reușitei oricărei activități și unde majoritatea problemelor dispar sub autenticul „no’, nu-i bai”, nu e loc decât de energie pozitivă. Tocmai această energie mobilizează comunitățile județului în reluarea treburilor gospodărești și a activităților ce țin de lucratul pământului. Și câte comunități, atâtea obiceiuri de întâmpinare a primăverii. Dar despre obiceiuri vom vorbi la timpul lor căci, după cum se știe, aici, la noi, nu-i rost de grabă.

Până la manifestările tradiționale precum „Tânjaua” sau „Udătoriul” din preajma sărbătorii de Sfântul Gheorghe, primăvara propune alte oportunități de descoperire a Maramureșului. Spre exemplu, Lacul Albastru oferă cel mai frumos spectacol cromatic în acest sezon, iar Cascada Cailor este mai spectaculoasă ca oricând, datorită debitului crescut al apei. La fel de îndestulător vă vor bucura sufletele și privirile și întinderile acoperite de gingașele brândușe de primăvară, pe care le puteți descoperi în lunile martie și aprilie. Până și celebrul „albastru de Săpânța” e potențat sub grandoarea acestui anotimp. Și pentru că este un moment propice pentru curățenia spirituală, vă sugerăm să includeți în itinerar și emblematicele biserici de lemn. Toate acestea, acompaniate de zumzetul de dezmorțire a naturii, aerul proaspăt, verdele crud și, cu puțin noroc, de soarele timid al primăverii, vă poftesc la noi acasă. Iar la noi acasă, în Maramureș, primăvara-i de poveste!

Image

Crăciun în Maramureş online

Image

1 Decembrie
online

Image
© 2021 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Image
430311 Baia Mare, str. Gheorghe Şincai nr. 46
office@cjmaramures.ro
+40 262.212.110