Maramureş de poveste

Mărțișorul călător ne poartă prin Maramureș

Prima zi a lunii martie ne găsește pregătiți, cu firele alb-roș’ împletite și purtate cu mândrie la mână ori puse în piept. Știți că așa e în vatra tradițiilor, unde ținem într-un cufăr al valorilor spirituale orice obicei care vorbește despre moștenirea noastră. Ca maramureșeni, avem această ambiție de a păstra vii datinile străbunilor pentru că ne iubim trecutul și îi facem mereu loc în prezentul amenințat de superficialitate.

Legendele născute în jurul mărțișorului diferă în funcție de regiunile țării. Fie că este purtat de copii sau adulți, femei sau bărbați, cu scopul de a atrage belșug, sănătate sau noroc, mărțișorul și-a securizat de-a lungul timpului un loc binemeritat între tradițiile perpetuate de români, dar și de alte popoare.

Dacă Mărțișorul călător vă aduce în Maramureș în această perioadă, este posibil să întâlniți în drumul vostru șezători dedicate confecționării micilor podoabe. Copii cu întreg viitorul în priviri și oameni mari cu fețele luminate de înțelepciune se adună de 1 martie și împletesc mărțișoare, într-un gest mărunt de onorare a simbolisticii acestei tradiții. Știm că Maramureșul are capacitatea de a fura privirile, dar în această zi, cu precădere, vă invităm să fiți atenți la detalii. S-ar putea să vedeți mărțișorul în locuri în care nu vă așteptați, legat la clopurile bărbaților, la porțile și ferestrele gospodăriilor sau chiar la coarnele animalelor. Dacă aveți norocul de a vă fi oferit un mărțișor cât timp sunteți în Maramureș, primiți-l cu mintea și sufletul deschise, căci nu am folosit întâmplător cuvântul „noroc”. Despre firele bicolore se spune că au proprietățile unui talisman și că vor aduce noroc purtătorului care crede în puterea lor, dar numai dacă sunt împletite și oferite cu dragoste.

Și pentru că vrem ca norocul să vă poarte pașii spre cele mai frumoase locuri din Maramureș, vă trimitem un mărțișor virtual. Să-l purtați cu drag la suflet și cu zâmbetul pe buze!

Image

Crăciun în Maramureş online

Image

1 Decembrie
online

Image
© 2021 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Image
430311 Baia Mare, str. Gheorghe Şincai nr. 46
office@cjmaramures.ro
+40 262.212.110