Maramureş de poveste

Tradiția «Babelor» sau ce prevestesc în Maramureș primele zile ale primăverii

Zice-se că anul bun se cunoaște după „baba” aleasă la începutul lunii martie și noi nu izbutim să nu subscriem la orice tradiție cu iz de mitologie populară românească. Credința conform căreia starea meteorologică din ziua aleasă va dicta tot restul anului este una împărtășită pe întreg teritoriul țării, chiar dacă cu mici adaptări.

„Zilele Babelor”, sărbătorite în majoritatea regiunilor din data de 1 până în 9 martie, marchează trecerea de la iarnă la primăvară, de la frig la cald sau de la vechi la nou, prin înnoirea anului roman. Această tradiție își are punctul de plecare în povestea Sfintei Evdochia, despre care se spune că a trait 150 de ani și de la care s-a împrumutat și numele de Baba Dochia. Legenda Babei Dochia gravitează în jurul unei povești care exprimă lupta dintre anotimpuri, dar și lupta capricioasă dintre soacre și nurori, un subiect extrem de bătătorit în folclorul românesc. Se spune că Baba Dochia și-a supus nora unui test, trimițând-o să spele lâna albă și să o prefacă în lână neagră. În ajutorul tinerei a venit un înger, care i-a oferit o floare. Floarea a fost percepută ca simbol al primăverii de către soacra sa care, convingându-se că se schimbă anotimpurile, a ieșit cu oile pe munte. Acolo și-a dat jos, rând pe rând, cele nouă cojoace, care astăzi sunt simbolizate de cele nouă zile ale babelor. Din nefericire, gestul Babei Dochia nu a fost unul inspirat, întrucât continuarea poveștii arată că aceasta a sfârșit înghețată, într-un ger năsprasnic. Sfârșitul ei simbolizează aceeași tranziție de la iarnă spre primăvară.

Județul Maramureș nu e străin de obiceiul „Zilelor Babelor” și, deși în majoritatea comunităților acestea sunt nouă la număr, există și locuri în care babele se celebrează 12 sau chiar 24 de zile. În ceea ce privește alegerea babei, obiceiurile descriu două posibile variante. Prima presupune alegerea după bunul plac a unei zile din intervalul stabilit, iar cea de-a doua alegerea zilei în funcție de data nașterii. Pentru oricare dintre variante s-ar opta, pentru ca legenda să se implinească, important este ca această alegere mentală să fie făcută înainte de data de 1 martie. Potrivit tradiției, soarele, dar și ninsoarea din ziua aleasă prevestesc un an bun și bogat, în timp ce norii anunță supărări. Un alt obicei specific maramureșenilor în această perioadă este „bătutul ușilor”, un gest prin care se alungă iarna din case, pentru a face loc primăverii.

Deși ne iubim legendele, nouă ne place să credem că soarele poate să lumineze și sufletele, nu doar cerul astfel că, indiferent de vremea de afară, vă dorim să păstrați soarele în suflete și să vă meargă minunat întreg anul. Pentru că dincolo de hazard, destinul și-l mai face și omul cu mâna lui…

Image

Crăciun în Maramureş online

Image

1 Decembrie
online

Image
© 2021 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Image
430311 Baia Mare, str. Gheorghe Şincai nr. 46
office@cjmaramures.ro
+40 262.212.110