Natura în Maramureș

Natura în Maramureș


Indiferent de anotimp, natura din Maramureș îmbracă câte o nouă haină, dând naștere unor peisaje care rămân întipărite în mintea și sufletul vizitatorului, pentru vecie. Acest colț al țării abundă în puncte de belvedere, care complimentează ireproșabil frumusețea lăsată de Dumnezeu, iar obiectivele turistice naturale regăsite aici întăresc unicitatea cu care a fost înzestrat acest județ. Lacul Albastru, Cascada Cailor, Vârful Pietrosul Rodnei, Codrii Seculari sau Defileul Lăpușului sunt doar câteva capodopere care evocă măreția naturii și care așteaptă să fie descoperite de către vizitatorii din întreaga lume.

Primăvara

Nu avem cum să rămânem indiferenți la acest anotimp al dezmorțirii când, odată cu pomii, pare că înfloresc și oamenii. Și parcă nu-i bucurie mai pură decât să vedem cum prinde totul viață în jurul nostru.

Dacă vă planificați o călătorie prin Maramureș în această perioadă, vom spune, negreșit, că nu veți fi dezamăgiți. Există ceva specific începutului primăverii în Maramureș, care alimentează sufletele și curăță mințile de griji. Lacul Albastru oferă cel mai frumos spectacol cromatic în acest sezon, iar Cascada Cailor este mai spectaculoasă ca oricând, datorită debitului crescut al apei. La fel de îndestulător vă vor bucura sufletele și privirile și întinderile acoperite de gingașele brândușe de primăvară, pe care le puteți descoperi în lunile martie și aprilie. Până și celebrul „albastru de Săpânța” e potențat sub grandoarea acestui anotimp. Și pentru că este un moment propice pentru curățenia spirituală, vă sugerăm să includeți în itinerar și emblematicele biserici de lemn. Toate acestea, acompaniate de zumzetul de dezmorțire a naturii, aerul proaspăt, verdele crud și, cu puțin noroc, de soarele timid al primăverii, vă poftesc la noi acasă. Iar la noi acasă, în Maramureș, primăvara-i de poveste!

Vara

Trebuie musai să gustați din darul dimineților blânde de vară din Maramureș, să vedeți cum soarele timid cuprinde întinderile rourate ce-i sclipesc sub razele tămăduitoare și să ascultați cum vietățile își anunță, rând pe rând, trezirea, într-o forfotă deloc supărătoare. Ce să mai zicem de mirosul proaspăt care parfumează subtil ziua ce tocmai începe?! Vara, județul Maramureș e mai efervescent ca oricând, iar asta pe de-o parte pentru că gospodarii se întrec în a-și asigura cele trebuincioase pentru sezonul rece, iar vizitatorii iau cu asalt zonele turistice, pe care preferă să le descopere în acest anotimp. Traseele de drumeții, zonele de agrement și principalele comori ale naturii au parte de cei mai mulți spectatori în anotimpul cald.

Toamna

Când arșița verii se domolește, natura îmbracă cea mai spectaculoasă haina. Toamna în Maramureș pozează dezinvoltă pentru cei care doresc să imortalizeze spectacolul cromatic. E greu de spus care sunt vedetele toamnei când vine vorba despre atracțiile naturale, căci oriunde este o pădure de foioase sau o zonă înierbată, avem asigurat un concurs de culori și nuanțe, de la galben, la arămiu, portocaliu, roșu, maro și chiar violet. Deși zilele ploioase de toamnă au tendința de a ne ține la adăpostul casei, cu o cană de ceai cald în mână, zilele însorite ale acestui anotimp sunt cele mai potrivite pentru explorarea cadrului natural. Nu degeaba toamna este numită anotimpul belșugului.

Iarna

Întinderile acoperite de mantia albă de nea anunță un singur lucru: e rost de venit în Maramureș! Perioada sărbătorilor de iarnă face concurență serioasă sezonului de vară, când Maramureșul e doldora de turiști. Obiceiurile și tradițiile din această perioadă promit o călătorie în timp, peisajele încremenite îmbie la descoperire, iar posibilitățile numeroase de practicare a sporturilor de iarnă transformă Maramureșul în destinația perfectă.
Dacă iubiți Maramureșul, însă nu sunteți neapărat fani ai sporturilor de iarnă, puteți să vă bucurați de natură și de aerul curat, dar și să gustați un pahar de horincă adevărată, cum numai la noi găsiți. De asemenea, unele dintre traseele turistice sunt practicabile și iarna, însă trebuie să rețineți că odată cu anotimpul rece crește și gradul lor de dificultate. Nu ne mai rămâne decât să recunoaștem că Maramureșul se vede frumos de oriunde, dar mai ales din inima munților.
Vezi atracțiile naturale din Maramureș

Alte sugestii

Obiectivul lunii septembrie: moara lui Mecleș din Săcel
Obiectivul turistic al lunii august: Defileul Lăpușului
Distracție / Voie bună
Mâncare / Ospăț
Cazare în Maramureș