Daniel Leș


Address

1, Str. Luncii nr.1, Baia Sprie 435100, Romania

Despre

Daniel Leș, olarul din inima Maramureșului, supranumit ultimul dac, trăiește simplu, cu dragoste de oameni, de natură și de Dumnezeu, unde altundeva dacă nu în Casa Olarului; un loc primitor cu poarta veșnic deschisă, unde oamenii sunt bineveniți să-și odihnească mintea și sufletul, dar și să cunoască taină modelării lutului.

În atelierul lui Daniel Leș, era tehnologiei se evaporă pe nesimțite, iar meșterul, îmbrăcat mereu în cămeșă tradițională, după ce te-a omenit cu bucate alese și horincă din cea mai aspră, se așază la roată. Și în timp ce lutul prinde viață în mâinile lui, olarul își deapănă povestea uceniciei sale. Pentru el lutul e viu, lutul e sfânt, lutul este materia primă a lui Dumnezeu, de aceea îl lucrează cu o pasiune desăvârșită și cu o recunoștință imensă.

Cunoscut în lumea întreagă datorită viziunii sale artistice unice, ceramistul deține multe premii și are lucrări expuse în marile muzee ale lumii, participă la târguri și expoziții de promovare a culturii tradiționale atât în țară cât și în străinătate, iar televiziunile ajung doar cu programare în magicul său atelier.

Mândru că păstrează vie o tradiție strămoșească și dornic de a împărtăși harul și meșteșugul său oricui e dispus să învețe, Daniel Leș organizează tabere de olărit. Și ca să transmită dragostea sa de Maramureș și ucenicilor săi, aceștia sunt cazați în case tradiționale recondiționate, vechi de aproape 300 de ani.

În semn de recunoștință pentru promovarea culturii și a meșteșugurilor maramureșene, Consiliul Județean Maramureș i-a acordat meșterului popular Daniel Leș titlul onorific de "Ambasador al Turismului Maramureșean".

Date contact meșter popular: Baia Sprie, Str. Luncii, nr. 1, Telefon mobil: 0723 856 109.

Posibilități de acces atelier: din centrul orașului Baia Mare, respectiv intersecția bd. Unirii cu bd. București, se merge tot înainte pe strada 22 Decembrie / DN 18B, iar la primul sens giratoriu, se părăsește sensul la a 3-a ieșire, pe strada Horea către strada Vasile Lucaciu / DN 18; la intersecție luați prima ieșire pe drumul 1B către Baia Sprie; mergeți 8,5 km. Virați pe prima stradă la dreapta după ce ați trecut de centrul orașului și Primărie.

Meșteșug

  • Olăritul

Alte sugestii

Liviu Puț

Meșter popular

Mirela Puț

Meșter popular

Tănase Burnar

Meșter popular

Gheorghe Uță

Meșter popular

Reghina Cozma

Meșter popular