Firiza – V. Sonioca – Dealul Bagnăului – V. Frăsineasa – Lomas – Băița

Firiza – V. Sonioca – Dealul Bagnăului – V. Frăsineasa – Lomas – Băița

Traseu de bicicletă


Despre

Stil ciclism: Cross-country
Echipare minimă - bicicletă MTB hardtail
Surse de apă - izvoarele din zona Baraj Firiza, izvorul de pe Valea Sf. Gheorghe, imediat după trecerea podului și izvorul din Valea Borcutului
Stare traseu - sectoarele Baia Mare - intrare V. Sonioca și Băița - Baia Mare, cu mici întreruperi, sunt drumuri asfaltate. Porțiunea de interes dintre V. Sonioca și Băița este drum forestier (Autostrada Lemnului)

Traseul pornește din zona Stadion spre Ferneziu, parcurgând pe asfalt drumul pe lângă Baraj și prin Firiza, până în zona bazinelor aparținătoare păstrăvăriei Lostrița, aflate pe partea dreaptă a drumului. După ce depășim bazinele, o luam la stânga pe drumul forestier cu bariera - Valea Sonioca (Autostrada Lemnului). Drumul pietruit începe cu o urcare mai susținută, de aproximatix 1 km, după care are porțiuni de coborâri și urcări line până pe Dealul Bagnăului, unde există un loc de popas după ce se trece de o barieră (dacă urcăm prin dreapta locului de popas, pe drumul care intră în pădure, ajungem în scurt timp în Poiana Șeituri și de acolo se poate coborî în Valea Romană). De la locul de popas continuăm pe drumul forestier Frăsineasa, până la prima bifurcație (unde există un indicator albastru pentru loc de întoarcere) de unde o luăm la stânga și începem coborârea susținută pe drumul forestier pietros. La următoarea bifurcație o luăm la stânga pe drumul forestier care ajunge la intersecția cu Valea Sfântu Gheorghe, trecem pe lângă microhidrocentrală și continuăm să coborâm pe drumul care trece prin cătunul Lomas, ajungând la intersecția cu podul spre Ulmoasa, loc din care rulăm tot înainte pe asfalt, spre Băița. Parcurgem drumul prin Băița spre Tăuții Măgherăuș și o luăm la stânga, traversăm râul pe podul Cota pe strada nr. 4 și mergem drept pe un drum neasfaltat, care trece printre case și urcă ușor pana când se termina casele, loc din care o luăm la dreapta, parcurgând drumul care străbate fosta livadă și iese în Apa Sărată. O luăm la dreapta pe drumul asfaltat, până la intersecția cu drumul spre Dru Relax, loc din care facem stânga, trecem pe lângă Dru Relax și urcăm drept, pâna pe culmea dealului. De aici o luăm la stânga pe culme, spre pădure, trecând pe lângă o casă veche părăsită, aflată pe partea dreaptă a drumului și pe lângă câteva parcele de vie, după care intrăm în pădure. Din pădure o luăm pe al doilea drum la dreapta și coborâm pe lângă gardul unei case, până la izvorul din Valea Borcutului. De la izvor o luăm la dreapta spre Baia Mare și apoi pe al doilea drum la stânga (după o casă veche placată cu plăci ceramice maronii și galbene). Drumul urcă abrupt până la ultima casă, unde o luăm la dreapta și urcăm pe drumul pietruit până ajungem la asfalt, pe strada Miron Costin, pe care coborâm până în strada Victoriei.

*Sursă hartă, text și video: https://maramures-bike.ro/

Grad de dificultate

  • Medie

Lungime

  • 53.29 km

Video

Alte sugestii

Valea Vaserului

Traseu de bicicletă

Vadu Izei - Valea Stejarului – Coștiui – Oncești - Vadu Izei

Traseu de bicicletă

Breb – Mara – Desești – Hărnicești – Sat Șugatag – Mănăstirea – Hoteni - Breb

Traseu de bicicletă

Breb – Hoteni - Ocna Șugatag - Breb

Traseu de bicicletă

Mogoșa – Șuior - Poiana Boului - Breb

Traseu de bicicletă