Gheorghe Popovici

Gheorghe Popovici


Address

Strada Mocirii, Vadu Izei 437365, Romania

Despre

Gheorghe Popovici este meșterul popular din Vadu Izei, județul Maramureș, care și-a dedicat viața promovării tradițiilor și meșteșugurilor românești. Meșterul popular este vestit pentru migala cu care realizează obiectele de decor: statuete reprezentând moroșeni autentici, lăzi de zestre, fructiere, măști și porți maramureșene.

Pe lângă acestea, el cioplește și obiecte de uz casnic: căușe, linguri de lemn, polonice, toate din câte o singură bucată de lemn. De asemenea, multe din piesele de mobilier tradițional de la pensiunile din zonă poartă semnătura meșterului nostru. Toate lucrările sale poartă simbolurile arhaice specifice Maramureșului, cum sunt: soarele, funia, fagurele și colacul. Arta sa este apreciată în toată lumea, din Portugalia, Germania și Franța până în Capul Verde.

Gheorghe Popovici este un meșter popular foarte activ, care a participat cu drag la toate edițiile Târgului Bun de Maramureș, precum și la alte evenimente locale sau naționale de promovare a culturii tradiționale maramureșene.

Date contact meșter popular: Comuna Vadu Izei, Sat Vadu Izei, str. Mocirii, nr. 272, Telefon mobil: 0732 205 553.

Posibilități de acces atelier: Din centrul Oraşului Baia Mare 1,5 până pe strada Vasile Lucaciu, apoi se continua pe DN 18, 56,6 km până în Vadu Izei. În Vadu Izei, se poate merge pe Strada Mocirii la numărul 272, pentru a vizita Atelier Meșter popular Gheorghe Popovici.

Meșteșug

  • Lemnăritul

Alte sugestii

Liviu Puț

Meșter popular

Mirela Puț

Meșter popular

Tănase Burnar

Meșter popular

Gheorghe Uță

Meșter popular

Reghina Cozma

Meșter popular