Obiectivul turistic al lunii august: Mocănița de pe Vaser

Obiectivul turistic al lunii august: Mocănița de pe Vaser


Pe teritoriul Vișeului de Sus, din Munții Maramureșului, circulă azi singurul tren forestier pe linie îngustă rămas în funcţiune în Europa. Calea ferată de aici a fost amenajată între anii 1930-1933, cu materialul liniei militare dezafectate construită în primul război mondial, ce traversa Prislopul din Maramureş în Bucovina. 
Calea pe care rulează ”mocăniţa” se întinde pe lungimea totală de aproape 50 de kilometri, pe Vaser (45,6 km până la Izvorul Boului), cu o ramură pe afluentul acesteia, Ştevioara. Multe  dintre şinele şi macazurile existente au fost construite în uzine ale Imperiului Austro-Ungar, înainte de 1914, iar locomotivele cu abur folosite curent sunt model ”Reşiţa”, fabricate în anii 1950, care folosesc lemnul ca şi combustibil. Parcul feroviar activ mai include şi alte locomotive, cea mai veche, austriaca ”Măriuţa”, datând din anul 1910, iar cea mai nouă, produsă în 1986, fiind ansamblată la Reghin. 
În afara trenurilor turistice de pasageri tractate cu ”mocănițe”, pe șinele de pe Vaser circulă zilnic trenurile de producţie forestieră, care folosesc locomotive Diesel, dar şi drezine și automotoare aparținând companiei ce operează linia, forestierilor, silvicultorilor și Poliţiei de Frontieră (zona e pe graniţa cu Ucraina). 
Traseul turistic străbătut de trenuţul cu aburi, care rulează cu maxim 10-12 km pe oră, este pitoresc, sălbatic și împădurit, trecând pe lângă galeriile săpate în stâncă ale fostei infirmerii și a depozitului de muniție datând din cel de-al doilea război mondial, punctul terminus fiind la Paltinu, la km 21,6, acolo unde vizitatorii pot lua masa, vizita punctul muzeal dedicat istoriei ”mocăniţei” şi a Văii Vaserului, ori parcurge un scurt traseu tematic amenajat prin pădure. 
Bazinul forestier al Vaserului, întins pe 40 de mii de hectare, păstrează încă pe alocuri păduri neatinse, pe valea acestuia existând numeroase izvoare minerale, barajul de la Măcârlău (folosit odinioară la plutărit), bisericuţa de lemn de la Făina, cimitirul militar de la Miraj și alte obiective naturale și antropice.
Iar în gara din Vişeu de Sus pot fi văzute mai multe locomotive cu aburi și alte vehicule feroviare, o expoziţie muzeală dedicată evreilor vişeuani (casa Elefant), precum și un grup de vechi case maramureșene recent restaurate.
Toate acestea fac din ”mocănița” de pe Valea Vaserului un obiectiv turistic unic, care oferă tuturor amintiri de neșters.

Text: Teofil Ivanciuc

Alte sugestii

Simbolistica porților maramureșene
Obiectivul lunii septembrie: moara lui Mecleș din Săcel
Bivolii din Țara Lăpușului
Fusul cu ”țurgalău”
Obiectivul turistic al lunii iunie: Cascada Cailor